I romjulen la Norwegian ut 60 direkteruter fra Norge i sommer. I februar kunngjorde SAS at de skulle åpne 180 ruter fra Skandinavia gjennom våren og sommeren. At myndighetene nå forlenger sine reiseråd for konsekvenser for flyvningene.

Samtidig gir en melding fra Europeiske Reiseforsikring et stort glimt av håp for reisesugne.

Justerer programmet

Utenlandske selskaper som KLM hadde også planer om å øke tilbudet. Det blir det ikke noe av, skriver  Aftenposten/E24.

Forlengelsen av det globale reiserådet til 1. juli gjør at både antall ruter og frekvens blir lavere enn det selskapene håpet på for noen få måneder siden.

– Fortsatt er det slik at vi er avhengige av at reiserestriksjonene letter og etterspørselen etter flybilletter tar seg opp, forklarer pressesjef John Eckhoff i SAS.

Norwegian har kvittet seg med to tredjedeler av flåten – fra 140 ned til 51 fly. Det betyr at selskapet ikke vil være tilbake til gammelt nivå, uansett hvilke restriksjoner som gjelder.

– Det er fortsatt usikkerhet rundt hvordan alt utvikler seg. Det innebærer at vi kan være nødt til å justere ruteprogrammet ytterligere, skriver kommunikasjonssjef Charlotte Holmbergh Jacobsson i Norwegian i en epost. 

Kan reise

Siden det norske reiserådet ble utvidet til 1. juli besluttet charter-operatøren Ving å forskyve første mulige avgang fra Norge fra 19. juni til 30. juni.

– Men vi nærmer oss blant annet et felles covid-sertifikatet i EU og Norge, sier kommunikasjonsdirektør for Ving i Norden, Fredrik Henriksson, til flysmart24.

Det er med andre bare et tidsspørsmål før det løsner.

Med Corona-sertifikatet er det meningen at fullvaksinerte skal kunne reise karantenefritt rundt om i EU- og Schengen-landene. Det vil også åpne opp for norske reisende.

Med Danmarks regionale reiseråd kan danskene nå blant annet reise til Kanariøyene og Mallorca og Ibiza. Fra Sverige har reiser kunnet pågå under stort sett hele pandemien. Landet ikke har hatt noe reiseråd mot reiser til feriemål i Sør-Europa. 

Ikke god nok grunn

Europeiske Reiseforsikring snur seg på sine side seg nå rundt og gir alle reisende i EU, Schengen og Storbritannia gyldig reiseforsikring fra 27. mai, i strid med regjeringens globale reiseråd.
Forsikringsselskapet vil gi alle reisende, ikke bare dem med vaksinepass, en gyldig reiseforsikring. Det til tross for at regjeringens globale reiseråd er blitt forlenget til 1. juli på grunn av praktiske utfordringer med vaksine-sertifikatet.
– Vi synes ikke dette er en tilstrekkelig god nok grunn til å hindre kundene våre i å reise, sier Andreas Handeland, kommunikasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring.
Selskapet har nesten en firedel av alle reiseforsikrings-kundene i Norge.
– Det at vi nå velger å åpne opp er ikke en anbefaling om å reise. Det handler om å gi kundene muligheten til å gjennomføre reiser de selv anser som nødvendige i EU, Schengen og Storbritannia, sier Handeland. ©