Det pågår en knallhard priskrig i lufta over Norge. Nå kan du reise mellom Oslo og Trondheim for under 300 kroner, og det har særlig tilspisset seg mellom Flyr og Norwegian.

– Norwegian kan tillate seg å sette ned prisene på rutene der de konkurrerer med Flyr, sier luftfartsekspert og førsteamanuensis på BI, Espen Andersen, til NRK.

Ifølge ham gir det dem en konkurransefordel.

Et virkemiddel

For nykommeren Flyr har foreløpig et svært begrenset flytilbud, et nettverk der de på alle rutene konkurrerer med SAS og Norwegian. De andre to kan «hente seg inn igjen» på ruter der ikke konkurransen er like intens.

Flyr tilbyr nå billetter mellom Bodø/Tromsø og Oslo til 363 i september. På samme tur er Norwegian nede i 349 kroner.

Til Bergen fra Oslo kommer du deg for 310 kroner med Flyr, mens Norwegian har samme tur til 299. Trondheim – Oslo koster 310 med Flyr i september, og 299 hos Norwegian.

Prisene varierer fra dag til dag, men de er gjennomgående lave.

Norwegian forklarer det med at «prisene styres av tilbud og etterspørsel».

– Høsten er typisk en periode med gode pristilbud, sier Norwegians representant til NRK.

Flyr opplever en målrettet og aggressiv priskonkurranse fra konkurrenter på de rutene hvor de opererer vinge-mot-vinge. 

– Det er også noe vi må forholde oss til som et nystartet selskap som skal etablere seg i et marked. Det er bare å se på prisene på ruter hvor vi ikke flyr, sier Anita Svanes til NRK, som og understreker at pris er et virkemiddel for å lokke til seg kunder.

Presset ut

– Begge selskapene er på ballen og bruker teknikkene som de store selskapene ute i Europa gjør, sier flyanalytiker og rådgiver Hans Jørgen Elnæs til NRK.

Han tror ikke det handler om at Norwegian vil kvitte seg med en brysom konkurrent.

– Det så vi også da Wizz Air opererte innenlands i Norge. Da var Norwegian raskt ute med å legge seg veldig nærme prisnivået til Wizz Air.

Han tror også bildet er sammensatt. Prisen på flybilletten er én ting, mener han, tilleggsinntekter noe annet. For eksempel må du som regel betale ekstra for bagasje når du skal kjøpe de aller billigste billettene. 

Lave priser er derfor ikke nødvendigvis ensbetydende med tap av penger. For lavprisselskapene bør inntekter utenom selve billettprisen ligge på 20–30 prosent av de totale inntektene.

Espen Andersen peker på at det er relativt enkelt for Norwegian å sette ned prisene fra Trondheim, Bodø eller Málaga. 

– De beholder prisene høye på ruter Flyr ikke flyr på, som til og fra Stavanger, for eksempel, understreker han

Et raskt søk hos Norwegian viser at de billigste billettene fra Stavanger til Oslo stort sett koster 400 kroner mer, enn fra Bergen.

Flyr har med andre ord ikke samme nettverk av ruter. For å overleve i konkurransen må de ifølge Andersen ha veldig tålmodige eiere med en stor kapitalbase. Eller vokse fort nok til at også konkurrentene kjenner de lave prisene på pungen – ved at Flyr konkurrerer på flere ruter.

Han tror nettopp det kan bli vanskelig.

– Det vi ser nå har vi sett til alle tider. På 70-tallet evnet de store flyselskapene evnet å prissatte enkeltseter, og kunne tilby noen få seter på hvert fly som var enda billigere. Det var nok til å prise andre ut av markedet. Vi ser noe lignende nå, mener Andersen.

Flykrigen fortsetter

Et annet moment er hvor mye folk vil fly fremover. Han tror forretningsreisene ikke vil ta seg like fort opp igjen som fritidstrafikken. Her mener han det er et etterslep

– Folk skal til Syden for å se etter leilighetene, besøke familie og slike ting. Men når det kommer til de korte forretningsreisene, tror jeg den tiden er forbi, hevder Andersen.

God kapasitet på sommeren etterfølges at lavere etterspørsel på høsten. Da må flyselskapene avgjøre om de skal holde kapasitetene i luften eller sette flyene på bakken.

– De som skal ut og reise bestemmer seg ofte kort tid i forveien. Det betyr at fremtiden er uoversiktlig for selskapene. Da må man bruke teknikker for å holde etterspørselen oppe ved hjelp av pris, sier Hans Jørgen Elnæs. 

Det samme skjer andre steder i Europa. Elnæs tror på sin side at Flyr kan klare å finne sin plass i markedet i Norge. Lave priser kan dessuten i seg selv ha en markedsføringseffekt, for å nå ut til nye kunder.

– Det er viktig å presisere at i strategien til lavprisselskapene er det ikke alle setene som går til 350 kroner. De fleste setene prises høyere, understreker flyeksperten, som tror «flykrigen» mellom Norwegian og Flyr vil fortsette, og trolig utvides.

– Det kan være at Norwegian vil prøve å dytte SAS av banen, mener han.

Enn så lenge til glede for de som skal ut og fly. ©