Nullutslipps-flyet, som ble nylig presentert på en luftfarts-utstilling i Adbu Dhabi, har en rekkevidde på rundt 150 kilometer, og en marsjfart på 250 km/t.

Til turistattraksjoner 

Modellen PHA-ZE 100, som står for Passenger Hydro Aircraft Zero Emissions, er designet for flyforbindelser «mellom samfunn ved havet og de som har tilgang til egnete elver og innsjøer», og vil være i stand til å frakte 19 passasjerer (og tre mannskaper) med en maksimal startvekt (MTOW) på vel 8600 kilo.

«Bruken av et elektrisk sjøfly gir bærekraftig mobilitet for befolkninger som bor i megabyer og små bosetninger ved kysten. Den kan forbinde øyer og bevare den unike naturen i blant annet dyrereservater som har blitt populære som turistattraksjoner», skriver Jekta i en pressemelding.

Flyet er designet i samarbeid med det italienske selskapet MBVision. Mye tyder på at det i første omgang er rettet mot land der temperaturene er fordelaktige for batteribruk, som Asia og Sør-Amerika.

Jekta Aviation har også inngått en avtale med det sveitsiske teknologiselskapet Swiss Aeropole, om å utvikle et produksjonsanlegg for det nye sjøflyet.

Klart om tre år

Flyet vil bli drevet av ti elektriske batteriblokker, som kan lades innen 45 minutter, men det vil kunne ettermonteres grønne hydrogen-brenselceller når teknologien er tilgjengelig.

– I stedet for å bygge flyplasser med ødeleggende irreversibel miljøpåvirkning, kan vi bruke naturens gave av hav, innsjøer og elver til å skape et rimelig transportsystem ved hjelp av amfibiefly, sier administrerende direktør George Alafinov i Jekta Sveits.

– Dagens sjøfly er utdatert, har store utslipp, er ubehagelige å reise med og er ekstremt kostbare, sier han.

Selve produksjonsanlegget vil også inkludere bærekraftige funksjoner, inkludert solcellepaneler og geotermiske vegger.

Jekta Aviation planlegger å fullføre en prototype i 2026. Prosjektet er estimert å koste nærmere tre milliarder kroner.

Skulle alt gå etter planen, vil produksjon og idriftsetting kunne realiseres allerede i 2028-2029. ©