Over flere år har Japan arbeidet med å få flere besøkende landet. Det har vært en suksess, i den grad at det har begynt å gi seg negative utslag.
Voksende besøk
For å bekjempe den gryende overturismen har myndighetene innført flere tiltak, blant dem innføring av avgifter, ifølge nettstedet Euronews
En av landets største attraksjoner er Fuji, det hellige fjellet og Japans høyeste. I høysesongen blir det nå dyrere enn før å vandre på noen av rutene som leder besøkende til toppen, for å begrense det sterkt voksende besøket.
Det var i fjor at myndighetene innførte restriksjoner for å holde turismen i sjakk. Bakgrunnen er at de mange besøkende forårsaket både forurensning og sikkerhetsproblemer. Et av dem er å sette et tak på antallet turister som er tillatt på den mest populære turruten Yoshida Trail. I tillegg blir besøkende avkrevd et gebyr.
Dobles
Det viste seg å være effektivt at kun 4000 personer fikk bruke ruten daglig, og at de i tillegg måtte ut med 2000 yen, som tilsvarer drøyt 140 kroner. Fra 2023 til 2024 falt antallet personer som besteg Fuji-fjellet fra 221 322 i 2023 til 204 316.
Basert på denne erfaringen har de lokale myndighetene i Yamanashi -prefekturet besluttet å utvide ordningen i høysesongen. Det innbærer blant annet at du må betale for å bruke fire av turveiene i fjellet.
I tillegg skal beløpet dobles i høysesongen mellom juli og september, slik at besøkende nå må betale 4000 yen (280 kroner) for å gå Yoshida-stien og tre andre ruter, som tidligere har vært gratis.
Populært
Pengene som avgiften vil generere skal brukes til å drifte anlegg langs ruten som kan brukes om vulkanfjellet skulle få et utbrudd, samt til å vedlikeholde turveien.
Dette er ikke det eneste initiativet av denne typen. I fjor valgte innbyggerne i byen Fujikawaguchiko å sette opp et gjerde i form av et tettmasket nett foran et populært utsiktspunkt. De var frustrerte over at turister stimlet sammen for å ta bilder av fjellet.
Punktet var spesielt populært fordi besøkende herfra kunne få et glimt av Mount Fuji, sammen med en nærbutikk i Lawson-kjeden, som til tross for sin opprinnelse i USA i dag er et japansk selskap – og et veldig kjent syn i landet. ©