Det kommer frem i en dom i EU-domstolen etter at en organisasjon mot kjønnsdiskriminering klaget på et krav om å oppgi kjønn fra SNCF Connect, som selger togbilletter i Europa. Passasjerer med SNCF Connect skal ikke tvinges til å velge mellom «Hr» eller «Fr» når de kjøper europeiske togbilletter.

Ikke «objektivt uunnværlig»

– Det er ikke avgjørende, slår EU-domstolen fast, ifølge bransjemediet RailTech.com.

SNCF – Société Nationale des Chemins de fer Français – er den statseide franske jernbanen.

Det har lenge vært et krav fra franske SNCF Connect, som selger internasjonale togbilletter til en rekke europeiske land, at passasjerene må oppgi kjønn ved bestilling av billetter. 

Togselskapet tilbyr ikke en ikke-binær eller ikke-kjønnsspesifikk adresseform.

Kravet ble avvist av Mousse, en organisasjon som jobber mot kjønnsdiskriminering, og det ble reist sak i EU-domstolen mot SNCF Connect – og mot CNIL, den franske myndigheten for databeskyttelse, som støttet påstanden fra SNCF Connect. Mousse bekjemper diskriminering knyttet til en persons kjønn og seksuelle legning.

Retten skriver i sin kjennelse at kjønnet du måtte ha i passet ikke er «objektivt uunnværlig» for å reise med tog.

Uheldig valg

«Retten vurderer at personalisering av salgsbasert kommunikasjon basert på antatt kjønn på transportkjøper ikke er objektivt uunnværlig for forsvarlig gjennomføring av kjøpekontrakten for jernbanetransport», skriver retten blant annet i sin kjennelse.

Mousse fremhever som et av sine synspunkter at kravet om å identifisere seg som enten mann eller kvinne er i strid med franske bestemmelser for databeskyttelse. Og det faktum at for eksempel ikke-binære personer måtte velge mellom de to alternativene, ga de som ble berørt av dette en følelse av ekskludering.

RailTech skriver også at kjennelsen i denne saken kan ramme alle offentlige og private organisasjoner som må forholde seg til EUs gjeldende GDPR-regelverk. (General Data Protection Regulation er EU-forordningen om behandling av personopplysninger og databeskyttelse, red.)

Tvilsom datainnhenting

I forrige måned kom spanske myndigheter i konflikt med EUs gjeldende GDPR-regelverk. Dette skjedde i forbindelse med en kontroversiell ny spansk lov om innsamling av data fra utenlandske turister.

Loven – «Royal Decre 933/2021» – kalles også «Tourism Big Brother». Den kom på forespørsel fra den spanske regjeringen – til tross for motvilje i det spanske parlamentet og senatet, som ber regjeringen utsette loven eller trekke den tilbake.

Det var også protester fra den europeiske reisebyråforeningen ECTAA (European Travel agents and Tour Operators’ Association), som representerer 31 europeiske reisebyråforeninger.

I følge loven må ankommende utenlandske turister gi et bredt spekter av data til spanske myndigheter. Blant disse er at overnattingsstedet der gjesten skal bo, for eksempel et hotell, skal hente turistens mobilnummer, epost og annen kontaktinformasjon. Det vil også kunne gjelde leiebiler i Spania. ©