Den greske turistminister Harry Theoharis nevner ingen land spesifikt i intervjuet med ITV News, men flere land – deriblant Norge – har vært avventende til statsminister Kyriakos Mitsotakis vaksinepass-initiativ.

I mellomtiden åpner nå Hellas for at briter som er vaksinerte eller kan fremvise negativ PCR-test skal få besøke landet. Vaksinerte slipper karantene, mens de som ikke har fått vaksinen må fremvise et negativt test-resultat eller gjennomgå hurtigtest.

Onsdag skrev avisen The Times at greske myndigheter kan komme på kant med EU fordi landet planlegger å åpne for turister allerede i mai. For EU handler det om solidaritet med de andre landene ved Middelhavet, som også er sterkt økonomisk avhengig av reiseliv, men som avventer åpning på grunn av høyt smittepress og effekten av vaksine-utrullingen.

Tidligere i uken bemerket turistminister Theoharis at noen nordeuropeiske land var «uvillige til å se fremover og planlegge for en økonomisk gjenreisning denne sommeren».

– Det haster med å komme i gang, mener han.

Ifølge ham vil et Corona-pass utgjøre en løsning som kan skape fortgang i prosessen med å åpne opp. For Hellas utgjør reiseliv mer enn 20 prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP), og er allerede i økonomisk knestående. Nok en sommer uten særlig turisttrafikk vil knekke landet fullstendig.

Storbritannia er et av Hellas’ nøkkelmarkeder. Normalt besøker nesten fire millioner briter ferielandet hvert år, og bidrar således med mer enn 200 milliarder kroner til den greske økonomien.

Det tilsvarer omtrent den totale omsetningen for norsk reiseliv.

Norge er heller ingen liten aktør i det greske markedet. I et normalår reiser vel 400 000 dit, og er dermed vårt mest populære ferieland. ©