Fremtidens superfly Overture skal ta opp arven etter Concorde, og om ambisjonene går i oppfyllelse vil det krysse Atlanterhavet allerede i 2030.
Supersonisk for alle
Det supersoniske flyet utvikles av det Colorado-baserte selskapet Boom Supersonic, og allerede i 2022 skapte American Airlines overskrifter da flyselskapet annonserte at de hadde bestilt 20 flymaskiner av modellen.
– Vi har satt oss et veldig stort og modig mål når vi skal lage det første supersoniske flyet som titusenvis av mennesker vil kunne fly med, sa Blake Scholl, Boom Supersonics grunnlegger og administrerende direktør, til CNN den gang.
– Det handler etter min mening om å bringe oss nærmere hverandre. Vår ultimate visjon er å kunne tilby supersoniske flyreiser for alle.
I midten av november gjennomførte Boom Supersonic-tester med en nedskalert variant kalt Baby Boom. Den nådde en hastighet på 455 km/t, som ifølge produsentene er «en milepæl» på veien mot en fullskalamodell.
Trøblete Concorde
Den store fordelen som tilskrives Overture er nettopp hastigheten, som er nesten dobbelt så høy som lydens hastighet. Reglene knyttet til supersoniske flyruter er strenge og flyenes ruter må derfor gå over vann i stedet for land, men ifølge Boom Supersonic har de identifisert rundt 600 lønnsomme ruter.
United og Japan Airlines har også bestilt modeller.
I nesten 35 år, fra 1969 til 2011, var Concorde den raskeste måten å reise med passasjerfly over Atlanterhavet på. Luksusflyet – et samarbeid mellom British Airways og Air France som kun hadde plass til hundre passasjerer – var populært blant verdens rike og berømte, men ble aldri noen kommersiell suksess. Årsaken var alt fra tomme flyseter til det høye støynivået på flyene, som gjorde at mange flyplasser ikke kunne tillate Concorde å lande. ©