Det hele startet med sjøfly, men så ble virksomheten omstrukturert og i dag består flåten av 48 fly. Ingen av dem med flottører. At det ble hetende Widerøe skyldes en liten teknikalitet.

En ny æra

Widerøes Flyveselskap AS ble stiftet 19. februar 1934 av vennene Viggo Widerøe, Einar Isdahl og Arild Widerøe. I starten var adressen Ingierstrand utenfor sentrum av Oslo, og i utgangspunktet ble det fokusert på taxi-, ambulanse-, skole- og flyfotoflyvninger.

KRÅKA: Twin Otteren, som var en viktig maskin i Widerøes første år på kortbanenettet, var kjent som et robust fly som «kunne fly baklengs». Avbildet den første maskinen i Widerøes tjeneste, nå på museum i Bodø.

På 1950-tallet økte selskapets virksomhet betydelig, og sjøflyrutene i Nord-Norge samt vedlikeholdsarbeid på Oslo lufthavn Fornebu sørget det meste av inntektene. 

Sjøflyrutene ble gradvis erstattet av kortere ruter med mindre fly på land da den norske regjeringen besluttet å bygge mindre regionale flyplasser – de såkalte «kyllingmarkene» etter politikeren som gikk i bresjen for dem – Håkon Kyllingmark.

De fire første regionale flyplassene lå mellom Bodø og Trondheim. De åpnet i 1968 og markerte dermed starten på en æra med mange små flyplasser rundt om i de ulike norske regionene.

Overtatt av Norwegian

På 1970-tallet omorganiserte Widerøe virksomheten, da selskapet ønsket å spille en ledende rolle i utviklingen av regionale rutenett i Norge.

Siden den gang har det norske flyselskapet fortsatt å utvikle seg, og Widerøe er i dag en av de største regionale transporttilbyderne i Norge. Selskapet har i dag mer enn 400 daglige avganger til 43 reisemål i Norge og tre i utlandet. 

Mer enn to millioner mennesker flyr med Widerøe hvert år. Flåten består av totalt 48 fly – inkludert 45 Dash 8 i fire forskjellige varianter og tre Embraer E190-E2.

I tillegg til selve flyselskapet består Widerøe av blant annet en bakkehåndteringsavdeling, en flyvedlikeholdsavdeling og et selskap med fokus på bærekraft, Widerøe Zero.

I juli 2023 ble det kjent at lavprisflyselskapet Norwegian ville kjøpe Widerøe for 1,1 milliarder kroner. I slutten av desember fikk Norwegian kjøpet godkjent av det norske konkurransetilsynet etter en lengre dragkamp blant annet med konkurranse-myndighetene.

Eneste med telefon

Generaldirektør i European Regions Airlines Association (ERA), Montserrat Barriga Andrés, berømmer Widerøe i et innlegg på LinkedIn for selskapets fokus på sikkerhet, operasjonell effektivitet og flåteoptimalisering.

– Det er helt imponerende hva dette flyselskapet har oppnådd, etter å ha vært i hendene på forskjellige eiere gjennom årene og nå under Norwegian-paraplyen, sier han blant annet.

– Dusinvis av flyplasser, spredt over hele Norge, er idag avhengige av dette flyselskapets tjenester. En kompleks struktur som har fungert effektivt i 90 år, og vi håper selskapet vil fortsette å fly i 90 til, konkluderer Barriga Andrés

I 2023 tildelte ERA en bærekraftspris til Widerøe for selskapets harde arbeid for å bli et grønnere flyselskap.

I forbindelse med jubileet gjenforteller Barriga Andrés bakgrunnen for at Widerøe ble oppkalt etter grunnlegger Viggo Widerøe. Han var den eneste av de tre gründerne med telefonnummer. ©