De siste beregningene viser at vulkanen Cumbre Vieja har forårsaket skader for minst til millarder kroner, og flere tusen mennesker er rammet.

Katatrofen tiltrekker

Vulkanen har herjet i mer enn to måneder, og har ikke tenkt å gi seg med det første. Over tusen hektar med terreng og 2651 bygninger er foreløpig ødelagt. 81,4 kilometer med vei er også berørt av lavastrømmene. 

En rekke flyvninger til og fra La Palma er rammet av askeskyer, som en periode var så mange og sterke at det var uforsvarlig å fly. 

Men i kjølvannet av tragedien har det også vokst frem en til dels sterk interesse for lavautbruddet.

– Jeg skal til La Palma denne helga, var det en som sa over lunsj i Palma de Mallorca nylig, og jeg må innrømme at jeg ikke helt forsto at noen kunne tenke seg å reise i den retningen.

Jeg har ennå askeskyen fra Island som rammet vår del av verden friskt i minne.

Men i denne delen av Europa er vulkanutbrudd noe ganske unikt. Det har ført til at mens noen rømmer fra katastrofen er det andre som tiltrekkes av den, til tross for at det på enkelte dager regner aske. Av den grunn stengte flyplassen, men bare delvis. 

Og ingen ble nektet å oppsøke vulkanen. De ble i stedet pålagt å bruke vernebriller, hodeplagg og sågar gassmasker for å forhindre øyeskade. 

SPEKTAKULÆRT: Ganske mange vil ha nærkontakt med dette. (Foto: Isla Bonita Tours)

Hjelper hverandre

Før vulkanutbruddet startet i september var La Palma en populært reisemål på Kanariøyene. De apokalyptiske bildene fra ferieøya var i starten ødeleggende for reiselivet, som i likhet med de andre øyene i arkipelet er avhengig av turistintektene. Men på sikt kan nytt land og en ny type turisme også skape nye inntektsstrømmer.

Den frodige grønne vulkanøya, omtrent på størrelse med byen Hamburg, prøver nemlig å redde vintersesongen, som typisk nok er dominert av velstående tyske turister. Men den gruppen besøkende er vanskelig å nå, all den stund svart aske – som klistrer seg til føttene – regner ned over hovedstaden Santa Cruz.

Frykten for konkurser i hotell- og restaurant-næringen var derfor overhengende, men er inntil videre satt på vent. For i mangelen på tyskere har Spanias egne innbyggere inntatt øya og fylt opp hotellene.

Denne typen turisme er ikke helt ny for La Palma, for det er ikke første gang i nyere tid at det er utbrudd her. Det har vært tre de siste 70-årene – i 1949, 1971 og altså nå, noe de besøkende på de nye vulkanturene sør på øya får vite mer om. Slike turer dukket opp allerede i starten av utbruddene i september. Isla Bonita Tours og Getholiday er blant dem som var tidlig ute med å tilby dem. Nå følger andre turoperatører etter. 

Faktisk er så mange interessert i å besøke området med vulkansk aktivitet, kjent som «Cumbre Vieja», at turoperatører hjelper hverandre for å få alt unna.

Som Hawaii

Omvisninger foregår både natt og dag. Uten dagslys er utbruddet mer imponerende. Stemningen på turbussene som nå går i skyttel sies å være nesten ærbødig i møte med naturens brennende, kokende kraft. 

I nærheten av den folkerike byen Los Llanos de Aridane er det ikke uvanlig se par som omfavner hverandre mens de stirrer opp mot himmelen. Noen har til og med tatt med en flaske vin, og det snakkes om opplevelser som minner om nyttårsaften.

Samtidig må det unektelig være merkelig for de besøkende å stå sammen med ofrene for vulkanen. Noen av innbyggerne klarer ikke helt å holde tilbake følelsene over tapet av huset, og den vedvarende frykten for at det som står igjen skal tømmes av ranere.

I løpet av bare noen få korte uker har med andre ord alt endret seg på La Palma.

– Tidligere kom turister til øya i minst en uke. Nå bestiller de noen ganger for tre dager «bare for å se på vulkanen», som en reiseleder uttrykte det overfor nyhetstjenesten DW.

Vedkommende tilbyr seks timers nattutflukter i en liten svart Mercedes-buss og sier han er glad for å jobbe igjen, selv om det ikke kan sammenlignes med det som var før utbruddet.

På sikt har innbyggerne et håp om at nettopp vulkanturisme kan bli en nytt bein å stå på for øyas reiseliv.

– Som på Hawaii, bare billigere, som en av La Palmas turoperatører uttrykker det.

Ikke så ille at det ikke kan være godt for noe, med andre ord. ©