Tallene som kommer frem i reiseoperatøren Apollos undersøkelse*  viser også at 40 prosent av de spurte vil reise så fort det er mulig og anses trygt. Kun 1,4 prosent oppgir at de ikke vurderer å reise i det hele tatt.

– Vi merker et stadig økende engasjement blant kundene våre, sier Beatriz Rivera, presseansvarlig i Apollo.

Ønsker å støtte

Hellas er soleklar favoritt. Over 50 prosent av de spurte har det populære ferielandet på førsteplass, og det er fortsatt Kreta, Rhodos og Epirus-området på det greske fastlandet som lokker mest.

– Vi lever i håpet om en åpning!

– Mange av våre reisende omtaler Hellas som hytta. De har reist dit år etter år og stiftet vennskap med lokalbefolkningen. For dem har det å kunne tilbringe sommeren her blitt en viktig tradisjon, og vi mottar daglige henvendelser fra folk som lurer på når vi begynner å fly igjen, sier Rivera.

Hun trekker også frem det økende fokuset på trygghet som en av årsakene til at Hellas er så populært, og er sikker på at ønsket om veletablerte destinasjoner vil bli en tydelig reisetrend fremover.

– I dagens situasjon er det helt naturlig at vi trekker mot det kjente og trygge når reisemulighetene åpner igjen, men på sikt vil nok behovet for å oppdage nye steder melde seg, mener hun.

I tillegg til behovet for avkobling, nye opplevelser og solgaranti oppgir hele 14 prosent at de ønsker å reise for å støtte det lokale reiselivet på destinasjonene.

– Vi som arrangør samt våre gjester tenker mye på våre lokale samarbeidspartnere – som i stor grad består av små, familieeide bedrifter. Følgene av denne situasjonen er dramatiske for mange, og for de som er helt avhengige av turismen skal det lite til før den blir katastrofal, sier Rivera.

Ønsket om å støtte det lokale reiselivet kommer i tillegg tydelig frem i valg av bosted, ifølge undersøkelsen. Der mange tidligere har svart store hotellresorts og private basseng, ønsker nå en større majoritet å sjekke inn på små, familiedrevne bosteder.

Også TUI merker positive tall – LES HER!

Egne fly

Ut over situasjonen for årets sommer opplever Apollo en femdobling i antall bestillinger for neste sommer, sammenlignet med bestillingene for 2020. Det skyldes trolig at mange må droppe Syden-turen i år, i kombinasjon med at Apollo har åpnet for tidligere bestillinger for 2021.

– Vi merker også god etterspørsel for reiser i høst og vinter, og det er bra med bookinger, sier Rivera til Way2Go.

Tilbakemeldingene fra kundene er ellers at mange venter litt med å bestille høstreiser, fordi de vil se om det åpnes opp for reiser i sommer likevel.

– Mange av våre kunder holder rett og slett litt igjen med å bestille, for skulle det plutselig bli lov å reise til for eksempel Hellas i juli, så er det jo dette majoriteten helst vil, sier Rivera.

Apollo lever litt i håpet om at regjeringen vil slippe litt på restriksjonene før datoen som nå ligger på bordet, som er 20. august. Charter-operatøren som har egne fly porteføljen kan tilpasse seg en åpning i sommer på relativt kort varsel, ifølge Rivera.

– Vi lever i håpet om en åpning, i hvert fall til land som Hellas og Kroatia som har hatt og fortsatt har langt lavere smittetall enn oss, sier Rivera. ©
*Undersøkelsen er gjennomført i Apollos Reiseråd i juni 2020. Reiserådet er et utvalg av reisearrangørens kundedatabase, og resultatene er basert på 1400 besvarelser.