Norge er helt nedstengt, og norsk næringsliv er i en krise vi aldri har sett maken til. Økonom og professor Frode Steen ved Norges Handelshøgskole i Bergen ser samtidig lyspunkter.

– Digitaliseringen vi nå ser er kanskje uheldig for flyselskapene, men det er trolig positivt for mange bedrifter at man har oppdaget de digitale mulighetene, sier Steen til VG.

folk har behov for varme og strender. Det holder ikke å reise til et fjellvann på Vestlandet.

Han mener bedrifter og privatpersoner trolig har tatt lærdom av begrensningene i bevegelsesfrihet, på tross av at mange bedrifter nå går på sparebluss.

– Når bedrifter og privatpersoner er blitt tvunget til dette i en lang periode vil jeg tro det vil være en større terskel for å reise og møte folk i jobbsammenheng i fremtiden, sier han.

– Et tre timer langt møte i Oslo tar en hel dag medberegnet reisetid. Nå vet vi at det fungerer å gjennomføre slike møter digitalt, sier han.

Dette vil ifølge Steen trolig føre til strukturelle endringer i trafikkmønsteret i fremtiden, som ikke bare er negative for næringslivet. Mange ser at den tvungne effektiviseringen sparer dem både tid og kostnader.

VIL HA SOL: Økonom og professor Frode Steen tror vil kommer til å dra til sydlige breddegrader så snart vi kan.

Professoren er også positiv på ferie- og fritidssektorens vegne. For selv om mange nordmenn nå har innsett at de trolig må se langt etter den planlagte sommerferien i varmere strøk vil ikke det rokke ved våre fundamentale behov for sol og varme

– Med en gang vi føler oss trygge nok kommer vi til å fortsette å reise på ferie til utlandet, sier han, og utdyper:

– Det er ikke til å stikke under en stol at vi bor langt oppe ved Iskalotten, og folk har behov for varme og strender. Det holder ikke å reise til et fjellvann på Vestlandet, sier Steen.

Han tror ikke at befolkningens bevissthet rundt egne ferievaner vil endre seg selv nå når alle tvinges til å holde seg i Norge.

– Jeg tror ikke det kommer til å snu folks preferanser om varme og godt vær om sommeren, understreker Steen.

Samtidig mener han det er for tidlig å være skråsikker på hvilke endringer nedgangen i passasjertrafikken vil ha for norsk økonomi i fremtiden.

– Det er så mye vi ikke vet, vi spekulerer veldig i løse luften, men på utlands-avgangene tror jeg det vil være veldig stille i lang tid fremover, sier han. ©

Les om strendene i Alanya her!