En del av løsningen kan være fritidsboliger, en ferieform som VisitDenmark skal markedsføre bredere fremover.

Populære gjester

Selv om det er «deilig å være norsk i Danmark» har den svake norske kronekursen gjort det betydelig dyrere å reise dit, ifølge en analyse utført av VisitDenmark.

Dette er noe man fra dansk hold nå ønsker å jobbe rundt, og få flere nordmennene tilbake. Her kan ifølge danske myndigheter feriehusferie med besøk til danske attraksjoner være nøkkelen til å vinne nordmennene tilbake, ifølge analysen.

Konkret ble det satt igang en markedsundersøkelse med flere partnere høsten 2024 for å få en dypere innsikt i nordmenns reisevaner og preferanser.

– Nordmenn er populære gjester i Danmark, men de siste årene har norske overnattinger gått ned, og vi ønsket å undersøke hvorfor nordmenns reisemønster har endret seg, selv om kjærligheten til Danmark fortsatt er der, sier VisitDenmarks markedssjef i Norge, Hege Fredlund Hoff, i en pressemelding og fortsetter.

Med mye attåt

Hun sier videre at «med analysen har vi fått ny innsikt, som vi nå skal jobbe videre med. Vi vil skape oppmerksomhet om Danmark på en ny måte som er mye nærmere danske erfaringer og produkter. Det krever en veldig tett dialog med destinasjonsselskapene og bedriftene, slik at vi kan fortelle om alt nytt som skjer i Danmark og som kan inspirere nordmenn til å reise til Danmark.»

Analysen er utført av Epinion, som har gjennomført både kvalitative og kvantitative studier. Den danske feriehusferien kan ifølge analysen være nøkkelen til å skape vekst i markedet. Nordmenn drar typisk på hotellferie i Danmark, og selv om hotellene fortsatt er attraktive viser analysen et stort potensial for å øke bevisstheten rundt feriehusferier.

Feriehusferien finner sted nær de danske kystene med mulighet for avslapning og privatliv – ofte nær attraktive gastronomiske tilbud og muligheter for opplevelser og besøk på attraksjoner. Dette samsvarer med nordmennenes reisemotiver, mener VisitDenmark.

Gode muligheter

Analysen bekrefter også at attraksjoner som Tivoli, Legoland, Djurs Sommerland, Fårup Sommerland og Aalborg Zoo er en vesentlig årsak til at spesielt norske barnefamilier velger Danmark.

Dermed svarer 47 prosent av alle nordmenn at attraksjoner er viktige når de planlegger ferien i Danmark.

– Ferieboligferier har et stort potensial for å tiltrekke flere nordmenn til Danmark. Den kombinerer alt nordmenn setter pris på ved Danmark samtidig som den er en rimelig ferieform. Derfor er det et av sporene vi nå jobber med, sier Hege Fredlund Hoff.

Historisk sett har norske turister vært kjent for å bruke mye penger på feriene sine i Danmark. Nå er de imidlertid blitt mer prisbevisste, ifølge VisitDenmark.

Det skyldes ikke minst den svake norske kronen, som gjør ferier i Danmark dyre, spesielt sammenlignet med ferier i andre land, heter det.

Også her kan fritidsboliger spille en viktig rolle.

– Fritidshus er for enhver smak og pengepung, og vi ser gode muligheter for å trekke nordmenn til Danmark tidlig på sommeren, når mange har mulighet til å reise på ferie, og hvor vi også kan tilby en god pris, sier Per Dam, administrerende direktør i Sol og Strand:

Nordmenn er velkomne

Dette er noe han ønsker å se på sammen med VisitDenmark, som sammen med Sol og Strand, Feriepartner Danmark og andre partnere har startet planleggingen av innsatsen for 2025 basert på den nye innsikten.

– Selv om nordmenn har blitt smarte forbrukere som vil ha valuta for pengene, er reiselysten fortsatt stor. De siste tallene viser at nordmenn vil bruke mer penger på ferie i 2025, og derfor er det viktig å raskt begynne å jobbe med de nye mulighetene slik at vi kan snu trenden, sier Hege Fredlund Hoff.

Sol og Strand ser også gode muligheter i markedet.

– Analysen gir et aktuelt innblikk i hvordan vi kan tiltrekke oss flere norske gjester, og på grunn av VisitDenmarks proaktive innsats har vi mulighet til å handle allerede denne sesongen. Vi ser frem til å bidra til den felles innsatsen i markedet og forhåpentligvis snart ønske enda flere norske gjester velkommen til Danmark, sier Per Dam. ©