Drømmen om en slik bro er gammel, så da myndighetene nylig åpnet for bygging av en «solid forbindelse mellom Sicilia og Calabria», er det trolig mange som gleder seg.

50 år med prat
Ifølge en pressemelding er målet å raskt få godkjent planer om å bygge den 3,2 kilometer lange broen, som vil gå fra byen Messina på Sicilia og til Calabria-regionen helt sørvest på den italienske halvøya
Nasjonalforsamlingen har to måneder på seg på å gjøre lovverk ut av påbudet. Planen er å starte konstruksjonen av broen innen slutten av 2024, skriver lokale medier.
– Etter 50 år med samtaler, godkjenner denne regjeringen broen som vil knytte Sicilia sammen med resten av Italia og med Europa, tvitrer samferdselsminister Matteo Salvini.
Tre ganger Golden Gate
Også romerne forsøkte å bygge en bro til Messina, men ble stanset av en storm. Flere italienske regjeringer har i flere tiår diskutert broprosjektet.
På 2000-tallet støttet regjeringen til daværende statsminister Silvio Berlusconi, hvis parti Fremad Italia inngår i den nåværende koalisjonsregjeringen, bygging av broen. Da var planen å starte opp i 2006 og ha den ferdig innen 2012.
Om broen til slutt blir bygget vil den være nesten tre ganger så lang som Golden Gate-broen i San Francisco.
Kostbart
Drømmen om å bygge en bro over Messinastredet går tilbake til de gamle romerne, som ifølge noen historikere var de eneste som noensinne har bygget en. Forfatteren og filosofen Plinius den eldre skrev at det i 251 f.Kr. ble bygget en bro av båter og tønner for å frakte 140 krigselefanter fra Sicilia til Roma,som ble tatt til fange av romerne fra karthagerne under den første puniske krigen.
Nesten 2000 år senere var det Italias diktator, Benito Mussolini, tur til å drømme om å knytte Sicilia til resten av landet.
Så var det altså Silvio Berlusconis og hans regjerings tur, som mellom 1990-tallet og begynnelsen av 2000-tallet sikret seg delvis finansiering fra Brussel for ordningen med rundt 45 milliarder kroner.
Men Romano Prodi, som erstattet Berlusconi, vant makten med et manifest som sådde tvil om opplegget. Området rundt er også sterkt utsatt for jordskjelv, noe som også har vært tatt med i vurderingen. ©