Sør-Europa i tillegg til USA, Kina og andre deler av Asia er rammet av tildels ekstreme temperaturer. Det samme skjedde i fjor, der sommeren 2022 var den varmeste som noen gang var registrert i Europa.
Bevisst risikoen
Nå forbereder reiselivsnæringen seg på store endringer, som følge av værsituasjonen. Når somrene blir stadig varmere ved Middelhavet, tyder mye på at turistene trekke nordover.
– Vi venter at uforutsigbare værforhold i framtida vil ha en større påvirkning på reisendes valg i Europa, sier Miguel Sanz, leder for European Travel Commission (ETC) – en paraplyorganisasjon for nasjonale reiselivsorganisasjoner i over 30 land.
Allerede viser ETCs tall betydelige endringer. Antallet som ønsker å reise til Middelhavsregionen mellom juni og november, har falt ti prosent sammenlignet med i fjor – da Sør-Europa var rammet av hete, tørke og store skogbranner.
Flere er blitt bevisst risikoen for ekstremt vær, ifølge en rapport fra ETC,
7,6 prosent av reisende svarer at de oppfatter ekstreme værhendelser som en stor kilde til bekymring når det gjelder reiser mellom juni og november.
Økonomisk utfordring
Miguel Sanz i ETC sier i en uttalelse knyttet til rapporten at flere reisende vurderer turer på høsten, når det er kjøligere. Dette kan være et alternativ til å legge ferien lenger nord på kontinentet.
Miljødepartementet i Hellas tror det kan være positivt hvis flere turister velger å komme på høsten, vinteren og om våren. At kjente turistmål oversvømmes av folk på sommeren, har vært et problem.
Også italienske myndigheter tror flere reisende vil velge å komme på høsten og om våren. Men det samlede antallet antas å gå ned.
– Deler av de italienske turistene vil bidra til strømmen av internasjonale turister til mindre varme land, het det i en rapport fra miljødepartementet i Roma tidligere i år.
Dette kan bli en utfordring for landets økonomi, der reiselivsnæringen spiller en viktig rolle. Samtidig er det større interesse for å besøke land som Danmark, Tsjekkia, Bulgaria, Irland – og Norge. ©