De to regionene med lavest smitte den siste tiden er regionen Valenciana, der blant annet feriebyen Alicante ligger, samt Balearene. På førstnevnte er smittetallet 36,65 per 100 000, på sistnevnte er smitten nede i 43,24 per 100 000 innbyggere de siste fjorten dagene, ifølge tall fra nettstedet rtve.es.

Uklart fra Høie

Spania har har opplevd høye smitte- og dødstall gjennom hele pandemien. Nyheten om at flere spanske regioner nå melder at smittetallene synker kraftig tas derfor svært godt imot. Øygruppen Balearene, der øyene Mallorca og Ibiza ligger, krever negativ coronatest fra andre spanjoler for å få ned smittetallene, noe som trolig har virket positivt inn. 

Slik utviklingen har vært den siste tiden begynner de nevnte spanske regionene nå å nærme seg kravet om under 25 tilfeller per 100 000 innbyggere, som er det FHI har satt som grense for å plassere de nordiske regionene i gult.

Spania er nå ett av sju land som i snitt har lavere smitte enn Norge, og myndighetene uttalte nylig at landet kan åpne for turisme når 30-40 prosent av innbyggerne er vaksinert mot covid-19. Nå er 3,99 prosent av befolkningen fullvaksinert, og 8,68 prosent som har mottatt minst én dose av coronavaksinen, ifølge nettstedet rtve.es.

Slik situasjonen er nå gir norske myndigheter kun reiseråd til regioner i Norden. Da Norge tilpasset seg til EUs system for reiseråd i november, uttalte Bent Høie og at man ville gjøre en vurdering av reiseråd på regionnivå også utenfor Norden. Det har så langt ikke skjedd, noe som blant annet betyr at reiseforsikringen ikke gjelder.

Usikre myndigheter

Et vaksinebevis som det nå også jobbes med vil heller ikke åpne opp for å krysse grensene, om du skal ha en fullgod forsikring med på turen. Samtlige av de store norske forsikringsselskapene sier de forholder seg til Utenriksdepartementets reiseråd. Her advares det mot utenlandsreiser, som betyr at reiseforsikringen ikke dekker Corona-relaterte hendelser om du drar til «røde» land.

Heller ikke de store turoperatørene – som opererer med gunstige Corona-pakker om uhellet skulle være ute – drar til Middelhavet før myndighetene gir klarsignal.

– Dette med vaksinering og reiser vil nok først og fremst bli en nøtt for myndighetene. Vi forholder oss til UD, som har forutsetningen for å vurdere hvor trygt det er, sier kommunikasjonssjef Andreas Handeland i Europeiske Reiseforsikring til flysmart24.

Både Gjensidige og Gouda sier stort sett det samme.

Det ikke nødvendigvis selve smitten og en eventuell sykdom som er utfordringen, men presset på sykehusene i landet du besøker. Presset på det lokale helsevesenet har mange steder vist seg å være ekstremt, sammenlignet med det vi for eksempel opplever her på berget.

Samtidig er ikke reiseforsikrings-selskapene avvisende til vaksine-sertifikater, men de understreker at det hele tiden er myndighetenes reiseråd de baserer sine vurderinger på. 

Norske myndigheter er også svært usikre på hva som skjer fremover.

– Vi følger situasjonen tett og det er for tiden ikke mulig å anslå når eventuelle regionale reiseråd vil kunne innføres, sier statssekretær Saliba Andreas Korkunc i Helse- og omsorgsdepartementet. ©

Dette er landene i Europa med lavere smitte enn Norge nå:*
Island: 7,96
Portugal: 92,82
Irland: 144
Spania: 146,61
Tyskland: 154,85
Danmark: 161,07
Finland: 167,77
Norge: 175,83
*Tallene viser til antall smittede per 100 000 innbyggere siste 14 dager.