Det snakkes stadig mer om et potensielt vaksinesertifikat i Norge. Onsdag sa statsminister Erna Solberg at dette jobbes med. I land som Danmark og Storbritannia er dette allerede innført.

Assisterende helsedirektør i Helsedirektoratet, Espen Rostrup Nakstad, tror vi må forvente enkelte praktiske konsekvenser på utenlandsreise i sommer. Han mener derfor det blir viktig å kunne dokumentere at du er vaksinert.

– I første omgang vil vi levere en anbefaling til helse – og omsorgsdepartementet, men til sjuende og sist er dette en politisk beslutning, sier Nakstad til Dagbladet om vaksine-sertifikatet.

Et slikt «pass» vil i praksis være en dokumentasjon på om du er vaksinert, hva slags vaksine du har fått, om man har gjennomgått sykdom, eller om man nylig har avlagt en negativ test.

Nakstad tror en eventuell norsk variant blir ett dokument, som også kan brukes internasjonalt.

– Jeg tror det i tillegg blir digitale løsninger i de aller fleste land, sier han til Dagbladet.

I Danmark ble det innført vaksinesertifikat tirsdag denne uka. Det har gjort at de danskene igjen har muligheten til å besøke frisøren, tatovøren eller få massasje.

– Det jobbes i hele Europa med en ordning om vaksinesertifikat, så en norsk løsning vil også fungere i utlandet, sier Nakstad.

Ordningen vil bli frivillig, ettersom det er opp til den enkelte om man faktisk vil takke ja eller nei til vaksine, men at de som ikke takker ja til vaksinen må være forberedt på en forskjellsbehandling.

– Uten vaksinen må du som reisende være forberedt på noen praktiske konsekvenser, som for eksempel innreise-karantene, understreker Nakstad.

Med eller uten vaksine – velger du å reise ut må du innstille seg på å følge smittevernrådene dit du reiser. Ikke minst må du forberede deg på karantenehotell på retur tilbake til Norge, slik som reglene er nå. 

– Å bestille en feriereise hvis man ikke er i et behandlings- eller oppfølgingsopplegg, vil fort falle under kategorien unødvendig reise fordi det er en reise som også kan utsettes uten at det får veldig store konsekvenser, understreker Nakstad.

Overlege Preben Aavitsland i FHI sier til Dagbladet at det ikke er snakk om to ulike pass – ett for utenlandsreiser og ett for tiltakslettelser innenlands.

– Bestemmer regjeringen at et slik sertifikat skal innføres er det snakk om et felles coronasertifikat som også skal kunne tilpasses et eventuelt felles europeisk opplegg, sier han til Dagbladet. ©