Fra myndighetshold blir nordmenn anmodet om å feriere her på berget i sommer. Det fører til stor pågang etter feriehus på de mest populære feriestedene, som Sørlandet og Lofoten. 

Kan bli flere ledige

Men ifølge Novasol – den største utleieren av feriehus – er det fremdeles mulig å oppdrive flotte eiendommer.

– Vi har fremdeles ledige ferieboliger, bekrefter Novasols norgessjef Pia Buen overfor Way2Go.

Samtidig understreker hun at Agder, Oslofjorden og Nord-Norge er populære, og at de utleieobjektene går unna.

– Vi ser nå også en økning i bookinger til Hordaland, men det er fortsatt gode muligheter til å finne seg flott beliggende hytter med høy kvalitet i både fjellet og langs vestlandskysten fra Rogaland og oppover, understreker Buen.

I Norge er det økning i Novasol-bookingene fra nordmenn denne sommeren på hele 161 prosent. Samtidig har utleieren en god del bookinger liggende fra utlandet med ankomst i juli og august.  

– Disse kan bli flyttet til 2022 alt ettersom om det blir mulig å reise inn til Norge uten å måtte gå i karantene, forklarer Buen.

Om disse blir flyttet på eller kansellert vil det ifølge henne bli mange feriehus ledige for nordmenn.

– Under normale omstendigheter er den største kundegruppen til våre norske ferieboliger gjester fra utlandet, og vi ser en nedgang totalt så langt i år på 30 prosent, sier Buen.

Satser på Bornholm

Mange nordmenn reiser på hytte- og feriehus-ferie i Danmark på sommeren, og det håpet lever fremdeles hos mange nordmenn.

Om det åpnes for Danmarks-ferie – som betyr null karantene på retur – kan det by på utfordringer, For på grunn av pandemien er det allerede registrert 142 prosent flere sommerhus-bestillinger enn i fjor i juli og august, ifølge tall fra Danmarks svar på SSB – Statistik.

Den voldsomme økningen skjer til tross for en nedgang i bestillinger fra tyske turister, som bare slipper inn om de er fullvaksinert.

Det er med andre ord danskene selv som bidrar til solid vekst, ifølge avisen BT.

Danmark kom i slutten av april med nyheten om at personer fra Trøndelag, Nordland og Troms og Finnmark kunne reise til Danmark uten å sitte i karantene. Selv om danskene åpnet for karantenefrie reiser fra deler av Norge, måtte imidlertid alle som kom tilbake til Norge fra Danmark, i karantene.

Hvilke regler og restriksjoner som vil gjelde i sommer, er foreløpig ikke avklart. Ifølge DFDS åpner uansett fergeruta Oslo-København (via Frederikshavn) 7. juni.

– Pågangen i Danmark er stor, og i uke 28, 29 og 30 er det mindre ledig per i dag i Danmark enn på samme tid i fjor, hvor det i uke 29 og 30 er ca 3-400 ferieboliger ledige. I uke 27, 28 og 31,32 er det en del mer ledig, men ja – pågangen er stor, sier Buen.

Utleieformidleren har for øvrig nylig kjøpt Bornholmstours, som tilfører Novasol 660 nye sommerhus på Bornholm. Men ikke før til neste år.

– Vi vil da kunne tilby mer enn 1100 sommerhus på solskinnsøya Bornholm, sier Pia Buen i Novasol. ©