Da pandemien skyllet over verden reduserte både store og små bilutleiere kapasiteten betydelig. Kundene uteble, og de store bilparkene som normalt også selges ut etter hvert ble avhendet. Det skyldes at 70 prosent av alle leiebiler til enhver tid er ute på veiene.

Det er rett og slett ikke plass til alle om samtlige skal parkeres.

Stor mangel

På sosiale medier som Facebook reageres det nå kraftig over mangedoblingen av leiebilprisene. Problemet er særlig stort på sentrale europeiske trafikknutepunkt som Roma, Paris, London og Barcelona.

For selv om utleierne nå forsøker å bygge opp bilparkene sine er det ikke bare å skaffe nye kjøretøy i en fei. Bilprodusentene sliter nemlig også med å skaffe bildeler, særlig halvledere. Dette er også en konsekvens av pandemien.

I Norge er ikke problemene like omfattende. Relativt sett er ikke utleiemarkedet i Norge i nærheten av det vi ser på steder som Palma på Mallorca eller i de store byene i USA – der man i noen tilfeller har måttet ty til U-Haul-biler fordi de er billigere enn de mer normale bilene.

Les mer om det HER!

Likevel – i en pressemelding fra Avis meldes det at det for eksempel i Lofoten snart er tomt for utleiebiler på grunn av økende etterspørsel.

– Mange planlegger bilferie i Norge i sommer, og Nord-Norge og Sør-Norge er særlig populært, sier Avis Bilutleie i en pressemelding.

Priseksempler
Svolvær 16.-18. juli (to dager) per 16. juni, mellomstor bil

Avis 6407 kr, Hertz 5527 kr
Roma samme periode, fra ca 3200 kr (Enterprise)

På forespørsel vil de ikke oppgi den reelle ståa i bilparken. Utleieselskapene holder tradisjonen tro kortene tett til brystet, men prisnivået vitner om en tildels stor mangel på biler. I likhet med flyprisene styres prisene på utleiebilene normalt av algoritmer som forteller om pågangen av kunder, og justerer prisene automatisk deretter.

Jo større pågang jo høyere priser.

Trangt på veiene

Her på berget er det særlig stor etterspørsel etter leiebiler i Nord- og Sør-Norge. Derfor ber nå aktører som Avis besøkende å bestille så raskt som mulig. I Lofoten har Avis de siste ukene ifølge pressemeldingen opplevd en sterk økning i antall bookinger.

– På utvalgte steder opplever vi en sterk økning i etterspørselen i juli, særlig for de større bilene tilpasset familier, sier Donald Hayes, daglig leder i Avis Budget Group Norge i meldingen.

For de som planlegger å ta ferie noe senere i år anbefaler han leietakere å bestille og forhåndsbetale reservasjoner i forkant av ferien for å sikre seg bil.

Også på Sørlandet begynner pågangen etter utleiebiler ifølge Avis å øke. Hotellene i Agder melder også om økende pågang i både juli og august. Selv om det fortsatt er tilgjengelige biler viser tidligere erfaring at kunder bestiller leiebil når hotellreservasjonen er i boks.

Les mer om økte leiebilpriser HER!

Det kan oppstå et problem for dem som trenger leiebil om de venter for lenge, mener Hayes. Mange nordmenn har utsatt bestillingen av ferie i håp om at det åpnes for turer til utlandet. Her mener Avis at kundene deres løper liten risiko om de er ute med bilbestilling i god tid. Selskapet tilbyr gratis endring av bestillingen eller man kan avbestille bilen frem til 24 timer før dagen billeien starter.

De fleste av oss som skal ta veien fatt i sommer velger likevel egen bil, og ferien blir i hovedsak i Norge. Ifølge en undersøkelse bilorganisasjonen NAF har gjort skal én av tre på bilferie. Det kan med andre ord bli trangt på smale norske veier i sommer. ©