Det er økonomi-nettstedet Bloomberg som skriver dette. Nyheten fra den amerikanske presidenten kom etter et møte med den tyske forbundskansleren Angela Merkel.

Slipper ikke inn

Europeiske ledere har uttrykt misnøye med innreiseforbudet, som de mener skader økonomien og er en utdatert metode for å bremse spredningen av covid-19.

I begynnelsen av juli åpnet Europa igjen også for vaksinerte amerikanske turister. Norge har strengere innreiserestriksjoner enn de fleste land i Europa, men en kort periode ble det lettere for amerikanere å slippe inn også i Norge. 

Men så langt har ikke USA gjengjeldt tjenesten.

Les om USAs Key West HER!

USAs tidligere president Donald Trump innførte et generelt innreiseforbud for en rekke navngitte land, de fleste av dem i Europa, under utbruddet i mars i fjor. Siden har det blitt stående.

Alle EU- og Schengen-landene står på listen over land hvis borgere ikke slipper inn i USA på grunn av pandemien, med noen unntak. Blant annet slipper nære familiemedlemmer, studenter, journalister, diplomater, og personer som opprettholder kritisk infrastruktur, inn i landet. 

Generelle turist- og arbeidsreiser er derimot ikke med på lista.

EU-kommisjonen har sagt at ballen nå ligger på USAs banehalvdel når det gjelder å slippe europeiske turister inn.

Arbeider aktivt

En av årsakene til tilbakeholdenheten kan være en bekymringsfull smitteøkning de siste ukene. Smitten i USA har fordoblet seg på tre uker. Det er fortsatt langt under det det var på det verste, men deltavarianten og en brems i vaksineringen skaper bekymring.

USA var langt framme i vaksineringen fra starten av, og mer enn 47 prosent av befolkningen er fullvaksinert. I Norge er rundt 30 prosent fullvaksinert, men til gjengjeld har vi passert USA i andel vaksinerte. 55 prosent av amerikanere har fått minst én dose, mens 57 prosent av nordmenn har det samme.

Les om hvorfor USA ble mektisk i verden HER!

Amerikanske myndigheter kan fortsatt ikke gi et klart svar på når grensen vil åpne igjen. Problemstillingen ble tatt opp i flere møter med europeiske statsledere i juni, men siden har det blitt stille. 

I slutten av juni under et besøk i Paris sa utenriksminister Antony Blinken at vitenskapen og fagfolk er ledende for beslutningene som tas.

– Vi er opptatt av raskt å kunne gjenoppta reiser i så stort omfang som mulig. Men jeg kan ikke sette en dato, sa Blinken.

– Jeg kan si at vi jobber veldig, veldig aktivt med det, for det er ingenting vi heller vil se enn at reising igjen tar seg opp, sa han. ©