Varianter av SARS-CoV-2-viruset fortsetter å dukke opp i land rundt om i verden, og det er økt overførbarhet av noen av disse variantene, skriver den amerikansk parallellen til Folkehelseinstituttet i USA, CDC, i en pressemelding. 

Kravet om en test for flypassasjerer vil i tillegg til massevaksineringen av befolkningen ifølge CDC bidra til å bremse spredningen av viruset.

Flypassasjerer blir pålagt å fremvise bevis for at de er testet maksimalt tre dager før de ankommer landet, eller at de på annen måte kan fremlegge dokumentasjon på at de har kommet seg etter Covid-19. Flyselskaper blir pålagt å nekte ombordstigning for enhver person som ikke gir den nødvendige dokumentasjonen.

CDC vil akseptere resultater av molekylære PCR-tester så vel som de mindre pålitelige raske antigen-testene, sier talsmann Jason McDonald.

Byrået vil også anbefale at reisende blir testet for viruset tre til fem dager etter innreise til USA fra utlandet, og at de holder seg i karantene i syv dager etter innreise.

Testkravet vil følge CDCs implementering i slutten av desember av en lignende protokoll for alle reisende fra Storbritannia, der en ny, mer smittsom variant av Covid-19 allerede hadde spredt seg.

Et globalt testkrav har støtte fra amerikanske flyselskaper, men bare hvis det erstatter innreiseforbud for reisende fra EU, Storbritannia og Brasil. «Et slikt grep vil være en effektiv måte å forhindre spredning av Covid-19 samtidig som den åpner for økonomisk aktivitet», skrev toppsjef Nick Calio for den nordamerikanske parallellen til IATA, Airlines for America, til visepresident Mike Pence i et brev fra 4. januar. ©