I år feirer blant annet National Hotel – det tidligere Mammoth Hot Springs Hotel – ved parkens nordlige inngang åpningen i august 1883.

Mye aktivitet 

Stedet ble raskt et populært første stopp for besøkende som ankom via Northern Pacific-jernbanen. Det meste av hotellet – bortsett fra én fløy – ble revet i 1936, men den gjenværende originale delen kan fortsatt beskues.

I år er det også 120-årsjubileum for innvielsen av monumentet Roosevelt Arch ved den nordlige inngangen av parken, der daværende president Theodore Roosevelt la hjørnesteinen for byen Cody under en seremoni i 1903.

LES MER: Det ville vesten er litt som før!

Det er også 140 år siden gjemmestedet Hole in the Wall ble etablert av gjengen til den fredløse Butch Cassidy – en hytte som kan oppleves i bymuseet Old Trail Town i byen Cody.

Yellowstone var den første nasjonalparken i USA og anses også som den første nasjonalparken i verden. Parken er kjent for sitt dyreliv og flere geotermiske attraksjoner, spesielt Old Faithful-geysiren.

Mange vulkaner 

Det har bodd indianere i Yellowstone-regionen i minst 11 000 år. På midten av 1800-tallet etablerte fjellmenn utenfra seg her, og mot slutten av 1860-tallet ble det satt igang en nærmere utforsking det enorme landområdet.

Den amerikanske hæren førte tilsyn med parken i 30 år mellom 1886 og 1916.

Yellowstone nasjonalpark spenner over et område på 8983 kvadratkilometer, som omfatter innsjøer, kløfter, elver og fjellkjeder. Yellowstone Lake er en av de største høye innsjøene i Nord-Amerika og er sentrert over Yellowstone Caldera, den største supervulkanen på kontinentet. Kalderaen regnes som en sovende vulkan. Det har brutt ut med enorm kraft flere ganger i løpet av de siste to millioner årene. 

Godt over halvparten av verdens geysirer og hydrotermiske egenskaper ligger i Yellowstone, drevet av en pågående vulkanisme nede i jorden. Lavastrømmer og steiner fra vulkanutbrudd dekker det meste av landområdet til Yellowstone. Parken er midtpunktet i Greater Yellowstone Ecosystem, det største gjenværende nesten intakte økosystemet i jordens nordlige tempererte sone. 

I 1978 ble Yellowstone utnevnt til UNESCOs verdensarvliste . ©