Da koronaviruset traff Europa i vår, ble skistedene i Alpene en smittebombe. Nå fører coronafrykt til stengte skianlegg i flere europeiske land. 

Liten risiko

I Norge ser både myndigheter og aktører minimal risiko for smitteutbrudd. De risikerer likevel å bli rammet av et EU-forbud.

– Det avhenger av om vedtaket vil være EØS-rettslig relevant, og om det vedtas i en form som er rettslig bindende, eller bare som anbefalinger, sier Maria Jahrmann Bjerke (H), statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet.

Italias statsminister Giuseppe Conte og tyskernes Angela Merkel har begge vært ute og sagt at de vil holde bakkene stengt når skisesongen kommer i gang i vinter. De EU ta grep for å få på plass en felles stenging av alle skibakker i Europa. Blir en slik stenging vedtatt, vil den i siste instans også kunne omfatte Norge gjennom EØS.

Inntil videre har Norge ingen slik plan. I stedet har helsemyndighetene samarbeidet med bransjen for å få på plass gode smittevern-rutiner ved alpinanleggene.

– Samtidig må vi være forberedt på at smittesituasjonen kan tilsi iverksettelse av ytterligere tiltak, herunder også stenging, sier Bjerke.

Ifølge henne følger myndighetene smittesituasjonen tett og vurderer kontinuerlig smittevern-tiltakene. Assisterende direktør Espen Nakstad i Helsedirektoratet ser på sin side ingen stor fare i skibakkene så lenge man holder reglene.

– Smitterisikoen er minimal så lenge formålet med reisen er skiaktivitet og ikke ansamlinger innendørs med andre mennesker enn dem man bor sammen med, sier Nakstad i en uttalelse til NTB.

Les mer om tiltakene HER!

Blir ikke lett

Generalsekretæren Camilla Sylling Clausen i bransjeorganisasjonen Norske Alpinanlegg og fjelldestinasjoner forteller at bransjeaktørene har samarbeidet med både Folkehelseinstituttet og kommuneoverlegen i Trysil og Hemsedal for å utvikle et godt regelverk. Det skal sikre at folk holder god avstand i heiskøen og i heisen.

– Som eneste land i Europa har vi krav til avstand til andre enn nærkontakter, et tiltak som er med på å holde smittefaren lav, sier Clausen til Way2Go.

– Vi vil nå kun ha norske gjester i alpinanleggene, og med det forholdsvis lave smittetrykket vi i dag har i Norge vil det være urimelig å sammenligne alpinanleggene i Norge med resten av Europa. I dag er unødvendige innenlandsreiser frarådet. Clausens håp er nå at det skal være mulig å lette på dette tiltaket nærmere jul. 

Fortsatt gjenstår det å se hva EU vil foreta seg. I motsetning til Italia og Tyskland har Østerrike på det sterkeste motsatt seg en stenging av skibakkene. Også Sveits, som ikke er med i EU, planlegger å holde skibakkene åpne.

I Frankrike er skiheiser og serveringssteder stengt, men utover det er skiturisme tillatt. Det tyske statsoverhodet Angela Merkel innrømmet torsdag at det blir vanskelig å nå enighet om stengte skibakker på hele kontinentet.

– Vi vil forsøke å få en avstemning i Europa om stenging av alle skisteder, sa Merkel ifølge nyhetsbyrået DPA.

– Når man hører utspillene fra Østerrike, så ser det dessverre ikke ut til at det blir lett for oss, men vi vil prøve igjen. ©