Utrullingen av passene startet tirsdag morgen.

– Den nye versjonen ligger ute allerede nå, slik at vi får testet at alt fungerer som det skal, skriver Helsedirektoratet på sine  nettsider.

– Karantenekravet må opphøre

Fullvaksinerte og beskyttede – de som har hatt Corona eller fått første vaksinedose for tre uker eller mer siden – får grønt, mens uvaksinerte får rødt.

– Når det gjelder andre bruksområder, som deltakelse på arrangementer og lignende, vil vi komme tilbake til det, opplyser departementet.

Fram til fredag kan reisende fortsatt vise fram den første siden i coronasertifikatet med opplysninger om man er vaksinert eller har hatt Corona, for å slippe karantenehotell. Disse må imidlertid i hjemmekarantene i minst tre dager.

Førsteamanuensis Anne Kjersti Befring – en av Norges fremste eksperter på smittevernloven – mener karantenekravet må opphøre dersom man har grønn farge på passet. Hun sier nødvendighetsvilkåret i smittevernloven betyr at man ikke kan ha smittevernreguleringer som er unødvendige og ikke kan begrunnes.

– Sånn må det være så lenge vaksinen beskytter mot smittespredning. Og det vet vi nå at den gjør, sier hun til NTB.

Felles løsning

Også NHO ser mer enn gjerne at karantenekravet opphører. Arbeidsdirektør Nina Melsom viser til at mange norske arbeidstakere har utstrakt reisevirksomhet som en del av jobben, og at strenge karantenebestemmelser er en bremse når det gjelder mobilitet.

– Alle tiltak som kan bidra til at man kan reise på en effektiv og god måte, er viktig, mener.

– Det vil oppleves som et unødvendig tiltak å måtte sitte i karantene når man er fullt beskyttet. Regjeringen må i alle fall kunne forklare hvorfor dette er nødvendig, påpeker hun.

Onsdag er det varslet en ny pressekonferanse, der helseminister Bent Høie (H), helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg deltar.

Corona-sertifikatet ligger på  Helsenorge.no, og kan vises ved kontroll, lastes ned på mobil eller skrives ut fra disse sidene. Alle som logger seg inn på Helsenorge kan allerede nå se den oppdaterte versjonen med grønt og rødt lys og QR-koder for kontroll.

Folkehelseinstituttet (FHI) ber folk nå kontrollere at informasjonen er riktig. Om du oppdager feil i opplysningene om vaksinasjon eller testresultat, ber FHI deg ta kontakt med kommunen der vaksine eller test er tatt for å få rettet dette.

En felles europeisk løsning for Corona-sertifikat vil trolig være klar i begynnelsen av juli. ©