Etter at europeiske land stengte luftrommet for russiske fly er toget til Finland for første gang på lenge stappfullt av mennesker.

Økte kraftig

Jernbaneforbindelsen mellom Russland og Finland er som følge av de vestlige sanksjonene siste mulighet til å komme seg direkte til et EU-land. Alternativet er å reise via tredjeland.

Mange av russerne er bosatt i Europa og var på besøk i hjemlandet da krigen i Ukraina startet for en drøy uken siden.

Høyhastighetstoget Allegro er for øyeblikket den eneste åpne togforbindelsen mellom Russland og EU. De neste dagene er togene helt fullbooket, opplyser Topi Simola, talsmann for det finske statsbaneselskapet VR.

Antall passasjerer begynte å øke kraftig to dager etter at Russland innledet angrepet på Ukraina.

– Vi kan se på all bagasjen at de flytter til et annet sted, at de i bunn og grunn flytter for godt, sier Simola.

Urolige for stengning

Men togforbindelsen er kun åpen for noen få, privilegerte mennesker. Russland har bestemt at kun russiske og finske statsborgere får være med, at de må ha visum og at de må være vaksinert med en coronavaksine som er godkjent i EU. Den russiske Sputnik-vaksinen holder ikke.

VR, som driver togforbindelsen sammen med et russisk jernbaneselskap, håper å kunne åpne forbindelsen for mennesker med EU-pass. Målet er å øke kapasiteten.

– Vi vet at det fortsatt er titusener av EU-borgere i Russland, og vi antar at mange av dem ønsker å komme hjem igjen, sier Simola.

Mange russere har de siste dagene forsøkt å finne en måte å reise fra landet på. De er urolige for at grensene blir helt stengt, og for at vestlige sanksjoner kommer til å gjøre livet svært vanskelig.

Ifølge Elena, som ikke ønsker å framstå med fullt navn, er det dessuten mange som ikke orker tanken på å bli på grunn av den russiske krigføringen i Ukraina.

Ingen retur

– Det er mange som ikke føler seg trygge, de vet at den økonomiske situasjonen kommer til å bli veldig vanskelig fra nå av, og i tillegg er det mange mennesker som ikke orker å bli værende ut fra et moralsk perspektiv, sier 37-åringen, som er bosatt i Finland, og som egentlig skulle reist tilbake med fly.

Mens togbillettene fra St. Petersburg til Helsinki er utsolgt, er det langt færre som reiser motsatt vei. På denne strekningen kjører togene med 30 prosent av full kapasitet.

– Jeg har ingen planer om å reise tilbake til Russland med det første, det er sikkert, sier Elena.

Men hun understreker at folk har det langt verre i Ukraina.

– Det er umulig å sammenligne situasjonen i Russland med grusomhetene som skjer i Ukraina for øyeblikket, fastslår hun.