Tyrkia har lenge tatt imot gjester fra andre land, uten særlig restriksjoner. Andre igjen driver med en forsiktig gjenåpning. Mange land har imidlertid stengt grensene sine fullstendig, eller har gjort det usedvanlig besværlig å reise inn. Her er en oversikt.

Afrika

Kontinentet har 54 suverene stater. Noen populære turistland – som Egypt, Etiopia, Sør-Afrika og Tanzania – tar imot besøkende eller vil snart gjøre det.

Algerie: Et land med sofistikert arkitektur i hovedstaden i Alger, og et fenomenalt Sahara-landskap. Per nå har ikke Algerie noen internasjonale flyvninger til landet. Her er reiser hovedsakelig begrenset til repatriering.
Burundi: Nabolandet Rwanda er åpent, men bittelille Burundi i Sentral-Afrika tar ikke imot besøk.
Kamerun: Av besøkende kalt et «Afrika i miniatyr», takket være sitt, men det drøyer for utlendinger å komme inn dit. Grensene er foreløpig stengt. for sitt mangfold, turister må vente på å se det selv.

MYANMAR: Strendene i Ngapali er strålende. (Foto: Bjørn Moholdt)

Asia

Her ligger noen av verdens mest besøkte reisemål, men det er også kontinentet med de strengeste begrensningene for turisme under pandemien.

Bhutan: Denne lille Himalaya-nasjonen var allerede en av verdens mest isolerte land før pandemien. Derfor er det trolig ingen overraskelse at det fortsatt er stengt for turister.
Brunei: Det islamske sultanatet på den tropiske øya Borneo har aldri vært et stort turistmål. Da gjør det trolig ikke stort at det er lukket nå også.
Kina: Verdens mest folkerike land har noen begrensede flyreiser fra forskjellige nasjoner, men ingen av dem er for turister. Den kinesiske mur, Den forbudte by og de berømte terrakottakrigerne er fortsatt utenfor rekkevidde.
Hongkong: Livlige, energiske Hong Kong er som spesiell administrativ region i Kina fortsatt stengt for turister. Det er gjort ett unntak, for innbyggere i Singapore, takket være den nye «reiseboblen» som lanseres 22. november.

Les mer om Hongkong HER!

India: Mange av Indias mange underverker – som strendene i Kerala og de mektige Himalaya-fjellene – er «off limits» for resten av verden akkurat nå. Ifølge nettstedet Kayak varer denne begrensningen til minst 30. november.
Indonesia: Øyriket kjent for sin deilige mat, krystallklare havvann og den avslappede stemningen på Bali  har åpnet for noen besøkende, men ikke turister.

Les mer om Indonesia HER!

Japan: Den frenetiske energien i Tokyo og historiske skjønnheten i Kyoto er er foreløpig kun åpen for noen forretningsreisende.
Kasakhstan: Den asiatiske nasjonen tillater begrensede flyreiser og besøkende, men er ikke åpen for turister som særlig ønsker seg ut i de enorme villmarksområdene.
Laos: Noe mindre i rampelyset enn sine sørøstasiatiske naboer Kambodsja og Vietnam forblir dette forlokkende og frodige landet stengt for all turisme inntil videre.
Macau: Internasjonale turister som håper å besøke den tidligere portugisiske kolonien – nå en spesiell administrativ region i Kina – må vente en stund til.
Malaysia: Den urbane smeltedigelen Kuala Lumpur og landets blendende, tropiske strender vinker i det fjerne, men er akk så langt unna. Fortsatt er det ikke mulig å reise dit som turist.

Les mer om Malaysia HER!

Mongolia: De enorme og magiske mongolske steppene er foreløpig kun tilgjengelig for landets borgere.
Myanmar: Denne tilbaketrukne buddhistiske nasjonen, full av utsøkte templer og bemerkelsesverdige attraksjoner i landets indre – åpnet for ikke lenge siden opp for besøk etter flere tiår i isolasjon. Det har dessverre pandemien satt et foreløpig punktum for.

Les mer om Myanmar HER!

Nord-Korea: Selv før pandemien var dette en av de mest isolerte nasjonene i verden, og er det enda mer nå.
Filippinene: Dessverre er alle de flotte øyene og strendene stengt for turister.
Sri Lanka: Ferierende må fortsatt vente på å ta del i sjarmen til denne nydelige øynasjonen utenfor Indias østkyst.
Taiwan: Den vakre øya har klart seg godt gjennom Corona-pandemien, og satser på å opprettholde den rekordlave smitten. Det betyr ingen ferie her.
Thailand: Med sin elektriske hovedstad Bangkok, sine vennlige mennesker og nydelige strender er Thailand en av verdens favoritt-destinasjoner. Foreløpig er det bare noen få besøkende som slipper inn, og det inkluderer ikke kortvarige ferierende.
Vietnam: Fenomenale Hanoi og fartsfylte Saigon, for ikke å snakke om verdenskjente Ha Long Bay. Vi elsker Vietnam, men landet er fortsatt lukket for enhver turisme. Faktisk er Vietnam et av de mest lukkede landene i verden akkurat nå.

Les mer om Vietnam HER!

Australia og Sør-Stillehavet

Australia: Strålende Sydney, «europeiske» Melbourne og Great Barrier Reef ligger der fortsatt og venter på besøk. Det kan fortsatt drøye litt.

Les med om Australia HER!

Cookøyene: Dykkerparadiset Rarotonga er fortsatt utenfor rekkevidde for turister.
Mikronesia: De forente stater som utgjør Mikronesia, med sine mer enn 600 øyer, har ikke hatt noen bekreftede tilfeller av Covid-19, en rekord de tar sikte på å holde en stund til.
Ny-Caledonia: Øygruppen beliggende mellom Australia og øya Fiji er stengt for turister.
New Zealand: New Zealand med sine majestetiske isbreer, vulkaner og strender har klart seg veldig bra gjennom pandemien.  Det skal de fortsatte med, og holder derfor grensene stengt for turister.
Samoa: Med sine strender til fossefall er Samoa er som skapt for dem som elsker vann i alle former. Der har det ikke vært noen bekreftede tilfeller av Covid-19, et faktum myndighetene prøver å holde på ved å avvise alle turister.
Salomonøyene: Omgitt av det blå Stillehavet registrerte Salomonøyene sitt første Covid-19-tilfelle i begynnelsen av oktober og stengte umiddelbart ned for internasjonale besøkende.
Vanuatu: Nasjonen registrerte sin første Covid-19-sak i november, og stengte umiddelbart ned. Trist for alle dem som reiser dit ikke minst for å dykke.

ISRAEL: Det kan bli en stund før du kan sykle i Negev-ørkenen igjen. Foto: Bjørn Moholdt)

Europa

I motsetning til Asia har størstedelen av Europa vært åpen for reisende – i hvert fall for andre europeere og utvalgte nasjoner med lave koronavirus-infeksjoner. Med oppsvinget i smitte i november vll det bildet endre seg. Noen land er allerede helt nedstengt.
Aserbajdsjan: Denne olje- og kulturrike nasjonen ved Det kaspiske hav tillater ikke turister. I tillegg har landet nylig vært i en blodig konflikt med nabolandet Armenia.
Georgia: Beliggende mellom Russland og Tyrkia inkluderer Georgias sjarm Kaukasusfjellene og et nydelig vinland. Alt dette er per nå ikke tilgjengelig for fritidsreisende utenfra.

Midtøsten

Israel: Dette historierike landet er sakte på vei ut av Covid-nedstengning. Turister må likevel vente på å få besøke kosmopolitiske Tel Aviv, gamlebyen i Jerusalem og Dødehavet.

Les mer om Israel HER!

Saudi-Arabia: Landet til de hellige islamske stedene Mekka og Medina, et fascinerende ørkenlandskap og de eksklusive kjøpesentre er inntil videre kun for saudier.

ATACAMA: En av Chiles mest spennende reisemål. (Foto: Bjørn Moholdt)

Nord Amerika

De britiske jomfruøyene: Disse solrike øyene i Karibia er nedstengt frem til slutten av november. Fra 1. desember åpnes Tortola og de andre BVI-øyene for ferierende.
Canada: Det enorme landet tilbyr både sofistikerte byer som Vancouver og Montreal og en fenomenal villmark i de kanadiske Rockies og forrevne kystlandskaper både på Atlanterhavs- og Stillehavskysten. Inntil videre må vi som turister nøye oss med bilder derfra.

Les mer om Canada HER!

Montserrat: Dette britiske territoriet i Karibia er kjent for sin naturprakt – og vulkanske aktivitet. Foreløpig er landet helt nedstengt. 

Sør Amerika

Chile: De vakre innsjøene og skyhøye Andes-toppene, den knusktørre og strålende Atacama-ørkenen og den patagonske villmarken er fortsatt utilgjengelig for turister.

Les mer om Chile HER!

Surinam: Denne tidligere nederlandske kolonien på nordøstkysten av Sør-Amerika er stengt bortsett fra nødflyvninger fra Nederland.
Uruguay: Den livlige lille naboen til gigantene Brasil og Argentina er elsket for sine strender, den kosmopolitiske hovedstaden Montevideo og sitt velsmakende kjøtt. Noen få slipper inn som har et lovlig ærend der, men turistene må vente. ©
Kilder: FHI, Aftenposten, CNN