I 2019 reiste mer enn 700 000 israelere til Hellas. Per capita tilsvarer det omtrent det samme som de 400 000 som hvert år reiser dit fra Norge hvert år. 

Begge landene ligger høyt oppe på listen over land Hellas ønsker å tiltrekke seg.

– Avtalen som nå er inngått med Israel vil vise vei for vår fremtidige åpnings-strategi, sa Hellas’ turistminister Harry Theoharis nylig i et intervju med lokale medier.

I den bilaterale avtalen legges det opp til innreise til Hellas fra Israel uten restriksjoner. Dette knytter seg først og fremst til de som er vaksinert. Israel er det landet som har kommet lengst i sin utrulling av Corona-vaksinen, og begynner å nærme seg den såkalte flokk-immuniteten.

Hellas utvider også samarbeidet til å omfatte utveksling av know-how, helse-protokoller, markedsføring og utdanning innen reiseliv.

I tillegg til «gjensidig utveksling av turister».

Den greske turistministeren refererer ellers til samtaler med reisebransjen og arbeidet som nå gjøres for å få i gang reiselivet. Land som i likhet med Hellas er svært avhengig av turismen vil neppe kunne leve med at en ny sommer går fløyten. Kommende sesong blir langt på vei bære eller briste.

– Spania vil ikke tåle en sommer til uten turisme. Det er viktig å utforme en døgnkontinuerlig vaksinasjons-strategi i privat og offentlig regi, og koordinerte tiltak som skal sikre trygge reiser til turistanleggene, sier toppsjefen for den kjente spanske hotellkjeden Mélia, Gabriel Escarrer, på sin Twitter-konto, referert i Flysmart24.

For grekerne utgjør inntektene fra turismen mer enn 20 prosent av BNP, i Italia rundt 12 og Spania 12,5 prosent. Til sammenligning utgjør reiselivets andel av BNP i Norge vel fire prosent.

Avtaler mellom enkeltland vil trolig bli dagens orden frem til man kommer frem til en felles ordning for EU-området. Her hersker det fortsatt en del usikkerhet og flere land er skeptiske. Det knytter seg blant annet til personvern-hensyn. 

De store norske turoperatørene håper at salget tar seg opp i april. Foreløpig er det liten bevegelse.

– Vi ser ingen tegn til økt i ferie-bookingen, sier kommersiell direktør Terje Berge i Finn Reise til Flysmart24.

– Men mye kan ennå skje, konkluderer han.

Håp i hengende snøre, med andre ord. ©