Det er ifølge en pressemelding fra konsernsjefen Fritz Joussen snakk om en gradvis åpning for deler av markedet. Dette inkluderer feriehotellene ved Middelhavet.

– Sommerferien er mulig men det krever ansvarlighet og klare regler, mener Joussen.

Med det er TUI først ut av de store pakkereise-selskapene med å tilby sine kunder ferieopphold i sommer.

Ansvarlig åpning

Det oppgis dog ikke noe konkret tidspunkt for oppstarten, mye avhenger trolig nå på hva EU sentralt bestemmer seg for. Det er ventet at EU-kommisjonen kommer en avklaring om dette senere onsdag.

– Sommerferie i Europa kan på ansvarlig vis gradvis gjøres mulig. Her må reglene være klare.

TUI-sjefen oppgir ikke noe konkret tidspunkt for oppstarten.

– Den integrerte forretnings-modellen vår lar oss starte reiseaktiviteter så snart dette er mulig igjen. Sesongen starter senere, men kan vare lenger. For 2020 vil vi også skape nye ferietradisjoner – nye destinasjoner, endrede reisesesonger, nye lokale tilbud og mer digitalisering, sier konsernsjef Joussen.

Turistindustrien i de store ferielandene som Spania, Italia, Frankrike og Hellas har vært nedstengt i to måneder, og mye tyder på at det fortsatt vil gå en stund før det skjer en endring. Smittesituasjonen og reiserestriksjoner er fremdeles det store usikkerhets-momentet for om det i det i det hele tatt er mulig å reise på utenlandsferie denne sommeren. At TUI nå går ut med et løfte om åpning vil trolig anspore de øvrige aktørene følge etter.

Samtidig understreker Joussen at sikkerheten og trivselen for gjester og ansatte rundt om i verden fortsatt har topp prioritet.

– Sommerferie i Europa kan på ansvarlig vis gradvis gjøres mulig. Her må reglene være klare, sier han.

Han mener organiserte reisetilbud har store fordeler spesielt nå.

– Sammen med destinasjonene og våre partnere har vi utviklet omfattende tiltak for å beskytte våre gjester i alle ledd, sier Joussen.

Tøffe tak

Samtidig med de positive signalene om oppstart varsler TUI om storkutt. Krisen vil ramme opptil 8000 stillinger, som enten vil kuttes eller ikke fylles. Ved utgangen av mars hadde selskapet 53 500 ansatte globalt.

Onsdag la konsernet frem sin kvartalsrapport, der det kommer fram at reiseoperatøren gikk med et underskudd på vel åtte milliarder kroner i løpet av årets tre første måneder..

I samme periode i 2019 gikk TUI med underskudd på drøyt 1,9 milliarder.

De første månedene av året er ofte vanskelige for reiseselskaper, som henter inn brorparten av inntektene på sommeren. Kun 35 prosent av reisene for årets sommerferie er blitt solgt, en stor nedgang fra 59 prosent i tilsvarende periode i fjor.

Toppsjef Joussen sier coronakrisen vil tvinge fram endringer, både for TUI som selskap, og for reiselivsmarkedet som helhet.

– Det krever innsparinger i investeringer, utgifter – i det hele tatt vår størrelse og tilstedeværelse rundt om i verden, sier han.

Utsiktene for reiselivsbransjen er nå så usikre at TUI ikke vil komme med noen prognose for årsresultatet. Selskapet har fått et lån på nesten 20 milliarder kroner av den tyske regjeringen. Samlet har TUI drøyt 23 milliarder kroner i likviditet. ©