Det er et fascinerende syn: Om ettermiddagen på slaget seks stenges de tunge eikedørene til ærverdige Siam Commercial Bank. Sekunder senere, rett utenfor inngangen i renskurt, elegant marmor, yrer det plutselig med liv. På få minutter rigges det opp en stilig bar. Like etter er det enkle, mobile kjøkkenet på plass.

Samtidig sprer kelnerne ut et titalls bord med tilhørende stoler ut langs fortauet, legger på duker, krydderholdere, servietter og bestikk. Så begynner kokka å svinge seg over grytene, mens eieren Bee retter blikket mot de forbipasserende og gir dem sitt yndigste smil.

Knapt en halvtime senere, under den digre Skytrain-broen, og tett inntil den evig larmende trafikken, er Bee Garden Cafe klar for en ny kveld. I snart 20 år har innehaveren brukt på å etablere en liten kundekrets som fristes av de enkle, men lekre rettene som daglig trylles frem, og det tar ikke lang tid før bordene er fylt opp.

«Pad thaien er forbilledlig, med fersk chili til som får tærne til å krølle seg.»

Det hele skrider frem som en nøye regissert teaterforestilling.

Bangkoks matritualer

Ser du litt etter er Bangkoks gater som et eneste stort gatekjøkken. Mat er å få kjøpt over alt, fra det helt enkle til det avanserte. Noen tilbereder maten hjemme, for så å selge den videre fra enkle brett og boder på gaten. Andre rigger opp små ovner av leire eller større – ofte mobile – grillinnretninger, og braser opp de mest avanserte måltider.