Det kunne vært en film med Leonardo DiCaprio: To eventyrlystne europeere strander på en øy i Thailandbukta, og tror de er kommet til paradiset. De hvite strendene rundt nesten hele øya skimrer som perlemor, palmene som kranser dem vaier langsomt i brisen, og det jadegrønne havet glitrer krystallklart utover i det uendelige.

Og det er knapt et menneske å se.

KORT VEI: Hansar Samui ligger nesten rett på Bo Phut-stranda.

Men det er ingen film. Historien om det første turistbesøket på Koh Samui i 1971 var virkelig nok, og den enslige kokosnøttbåten som brakte dem dit er i dag erstattet av bilferger, hurtiggående katamaraner og charterfly. Den økte trafikken har likevel ikke fratatt øya sin opprinnelige sjarm.

Du må bare dykke litt under overflaten for å finne den nå enn den gang.

Luksusliv på stranda

På Bo Phut-stranda er ryggsekkene erstattet av Luis Vuitton-bager, og de enkle, ofte palmebladtekkede bungalowene fortrengt til fordel for det ene lekre boutique-hotellet etter det andre. 

Strendene både her og rundt omkring ellers på Koh Samui er fortsatt like flotte, og lokalbefolkningen har fremdeles tilgang til dem som tidligere. Det gjør at du føler deg mindre fanget i masseturismen sammenlignet med de større feriestedene inne på fastlandet.

– Koh Samui oppleves fortsatt som ny og annerledes, mener Stephen Jean Dion, kanadieren som har gjort thai av seg, og i dag serverer de lekreste matretter på et av øyas fremste hoteller. Hansar Samui strekker seg nesten helt ut i vannet på Bo Phut-stranda, der de fleste av øyas ypperste hoteller ligger.

Dion var tidligere sjefskokk for det jordanske kongehuset, og på Hansar er det fremdeles mange av hans spesialiteter derifra som dominerer. Fois gras fra Soulard, for eksempel, og bresse royal-due – en fransk klassiker som er å finne på en rekke Michelin-restauranter verden over. Alt er spesialbestilt, fløyet inn fra Europa.

– Hansar og Bo Phut-stranda er som et destillat av øya, up market, men med beina plantet i det lokale, mener Stephen, og henviser diskret til en klynge lokale «strand-entreprenører» tyve meter oppover stranda fra hotellrestauranten. Mellom dem ryker det fra et enkelt, medbragt ildsted. De griller klassiske thairetter for en brøkdelen av prisen av det du må ut med på de omkringliggende luksushotellene, og har godt med kunder.

– De kan sine saker, men utgjør ingen konkurranse, forsikrer Stephen meg.

– På Hansar og restauranten vår H Bistro handler det om en totalopplevelse. Det er som en annen verden.