FLOTT ANKOMST: Det er en nesten kongelig følelse å kjøre opp til inngangsdøren til Thorskogs Slott. Den svenske suksesserien ”Stjernene på slottet”, som nå kommer i norsk tapning, ble også spilt inn her.
The Nordics
Romantiske veivalg
NO
Slottsferie på den svenske landsbygda
SHARE THIS ARTICLE
I det sørlige Sverige ligger de gamle herregårdene i fin kjøreavstand fra hverandre. Vi kom ikke lengre enn til den første.
Vi våkner til snatringen av gjess. Solen trenger inn i rommet som en himmelens lyskaster. På den den irrgrønne plenen under oss beiter et dusin hvite fjærkre.De vagger godmodig rundt i parken som omkranser slottet.
Det hele er som en scene fra en filminnspilling, som et deja vu fra en annen tid.
– Frokost, kurrer en stemme i korridoren, og vekker sulten i oss. Det utsøkte herremåltidet fra kvelden før har ikke lagt noen demper på appetitten, snarere tvert imot.
Samtidig er det vanskelig å rive seg løs fra utsikten. Drømmen jeg befinner meg i får spille seg ut noen minutter til.
På Thorskog Slott er det heldigvis ingen hast med noe.
Lag av historier
En bilreise langs Göta Älv mellom Trollhättan og Göteborg er som en tidsreise gjennom det svenske industriunderet. Mange av familiene bak formuene som ble investert i denne delen av Sverige befant seg riktignok i Stockholm, men det var eksporten ut fra Göteborg, og kraften fra den mektige elven og vannveiene rundt, som la grunnlaget for eventyret.
Slottet i rød teglstein ligger vakkert til på en kolle over Götaelven. Et par hundre meter nedenfor flyter floden uforstyrret mot havet, som den har gjort til alle tider. Markene rundt virker også uberørte av den moderne tid. Bare et skilt her og der, og den mørke asfalten som skjærer seg gjennom alt det grønne, forteller oss at det er en stund siden byggverk som Thorskogs Slott var symbolet på virkelig makt.
Angen av fordums tider som du møter i de tungt møblerte stuene og soverommene til tross: Slottet er av nyere dato enn det gir inntrykk av. Den stolte fasaden i engelsk tudor, med en aura av uendelighet og fordums grandeur over seg kan virke avskrekkende pompøst. Det tar likevel forbausende kort tid å venne seg til«rikmannslivet».
Previous
Next
For innenfor, og ikke minst rundt det bugnende middagsbordet senere på kvelden, hersker det en gjestfrihet og lun stemning som svenskene er så flinke til å iscenesette.
Romantikk ved andedammen
– Det var et møysommelig arbeid å gjenoppbygge slottet til gammel prakt, forteller Lena Jonsson om den dristige satsingen på Thorskog.
Sammen med ektemannen Tommy kjøpte de slottet i 1986. Da var det ikke mye igjen av den gamle storheten, annet enn et skall av murstein og et tommetykt lag av gammel moro. Det ble omhyggelig skrapt frem. Taklister ogtapeter, vegg- og takmalerier ble restaurert, originale møbler og malerier sporet opp og kjøpt tilbake.
Et møysommelig arbeide, som har båret frukter. I dag fremstår Thorskogs Slott som et av Sveriges vakreste.
Slottet slik det står i dag ble bygget så sent som i 1892. I årene siden har flere eiere holdt hus her, inntil Tommy og Lena så potensialet i den falmede storheten. Siden har to skapt et kjærlighetens høyborg her inne i skogen.
I dag er det flere nordmenn enn svensker som kommer hit, mange nettopp for å «fylle på» med det man lett mister i hverdagen.
– Det er jo uimotståelig vakkert her, fastslår et svensk ektepar, tydelig inspirert av omgivelsene.
De kommer seg ikke lengre enn til de lune hagemøblene ved andedammen like ved, og har kun øyne for hverandre denne varme og solrike sommerdagen.
Et gods av den gamle, gode sorten, med en gedigen hall, fenomenal mat og et omfattende parkanlegg rundt hele eiendommen. Opprinnelig ble Bjertorp, som ligger mellom de store innsjøene Vänern og Vättern, bygget i jugendstil som en storgård, tilknyttet et omfattende jordbruksland. Byggherren Knut Henrik Littorin, som for øvrig var norsk konsul i Moskva, hadde bygget sin formue på olje og gass i Russland, da han i 1911 bestemte seg for å bygge godset. Bjertorp, som har en 18-hulls golfbane rett ved, har 31 individuelt innredete rom, i tillegg til fire i datsjaen (jaktvillaer i russisk stil).
Söderfors Herrgård
Herregården ved Dalälvens bredd, like nord for Uppsala, går helt tilbake til 1690-tallet, og kjennetegnes av vakre salonger og nydelig innredde rom. Kjøkkenet er viden kjent, og stedet er med sine 48 rom og konferanselokaler godt tilrettelagt for bryllup og møter av alle slag. Her ligger i tillegg forholdene til rette for blant annet golf og ridning.
Hennickehammars Herrgård
De nydelige rommene og det praktfulle omlandet – for ikke å snakke om herregårdens sagnomsuste mat – gjør et opphold her til en unik opplevelse. Hennickehammars, mellom Filipstad og Karlstad, har 51 rom, og er spesielt godt tilrettelagt for bryllup og mindre konferanser. Pluss også for egen kino, samt golfbaner, jakt- og skimuligheter i umiddelbar nærhet.
Yxtaholms Slott
Yxtaholms Slott ikke langt fra Södertälje ligger på en øy i Sörmlands mest naturskjønne omgivelser. For noen holder det lenge å bare vandre rundt i parken inntil slottet, andre søker aktiviteter som hesteridning, golf og spa. Men best av alt er roen og ettertanken slottet med sine 48 rom inviterer til. Stedet har for øvrig en av Europas største samlinger av calvados.
Häckeberga Slott
En investering i velvære, kaller innehaverne av slottet selv et opphold på Häckeberga i Genarp, og vi er tilbøyelige til å være enige. Slottet like vest for Malmö, med sine 27 rom og seks konferanselokaler bygget i 1875, ligger utsøkt til på en holme, og kan skilte med et kjøkken av høy internasjonal klasse – ispedd en dråpe eller to med det typisk skånske.
Dömle Herrgård
Dömle i Värmland var en gang gitt som morgengave til en kvinne som sto brud her. Det var visstnok allerede på 1400-tallet, og fortsatt lever den spesielle gavetradisjonen videre. Romantikk står fortsatt i høysetet på Dömle, bryllup er nemlig en av de mest populære aktivitetene her. Egen kirke har stedet også, og i den vakre herregårdsparken arrangeres det utendørs vigsel. De 51 rommene er individuelt utstyrt, og det er mulig å spille tennis, golf og vandre på de mange naturstiene i området.
Hillringsbergs Herrgård
Herregården beliggende utenfor Glava i Värmland var i sin sted hjem for mer enn 1000 mennesker, som jobbet på gården og i de tilhørende skogene. Hovedhuset har aner tilbake til 1776, og var en periode fullstendig nedkjørt. Etter en renovering til flere titalls millioner fremstår herregården med sine 21 rom som et fenomenalt gjemmested for romantikere av alle slag.
When and how to go
Slett ikke så dyrt
Book rom: Det beste er å henvende seg direkte til det enkelte stedet. Mange arrangerer tema-arrangementer med gunstige priser, som krepselag, romantisk weekend osv. På de fleste hjemmesidene kan du be om nyhetsbrev, slik at du får tilbud i god tid.
Prisene er som regel på forespørsel (fra ca. 900 kr per natt per person), og det legges til rette for ulike pakker, alt etter ønsker og behov. Prisene inkluderer halvpensjon (frokost og middag).
Slottene har åpent fra våren over sommeren til høsten. Noen av stedene stenger på vinteren, men har åpent rundt juletider.
Antrekk: Du trenger ikke komme antrukket som en oligark, men styr unna klær som er veldig i utakt med omgivelsene. De øvrige gjestene vil trolig også sette pris på om du kler deg opp til middag og ettermiddagste.
Gode vandresko og turklær kan for øvrig være en fordel om du ønsker å dra nytte av utendørs-aktivitetene som det legges opp til. Sosialisering er for øvrig en utpreget øvelse rundt slottenes salongbord, noe også vertskapet legger opp til.
Good to know
De svenske slottene
De mange slottene og herregårdene står som flotte og ikke minst historisk interessante eksempler både på det føydale Sverige, og det faktum at nabolandet i vest lenge var en av Europas mektigste nasjoner.
Det store antallet i det indre av Sør-Sverige har sammenheng med at det i hovedsak var her det moderne Sverige oppsto som følge av skogsdrift og industrialiseringen ved de store vannveiene.
Som i mange andre land er de fleste av de gamle godsene nå forlatt av sine opprinnelige eiere. Mange er overtatt av private, som driver med tradisjonell romutleie, blant annet til konferanser og bryllup.
De to sistnevnte er de mest populære bruksområdene, og særlig på stedene nær norskegrensen er det mange nordmenn som booker seg inn og blant annet arrangerer bryllup.
Updated 25/04/2020
Bjørn Moholdt - Writer and photographer. He is restlessly traveling the world in search of inspiring stories that will nudge you as a traveller in the right, sustainable direction.