Om du orker å stå opp så tidlig i ferien er solrenningen den fineste tiden på dagen. Det å våkne opp med sola, før heten blir for intens og lyset så alt for skarpt, har en verdi man ikke kjenner på før de talte feriedagene er på hell.

YOGA: En herlig start på dagen på Tsambikastranden med den dyktige instruktøren Stavroula Gouma.

Ny start

– Pust inn, pust ut – sakte, sakte…

Med en balanse som en ballettdanser står Stavroula Gouma strak på ett bein og ber oss gjøre det samme. Der vi prøver oss frem på skjelvende legger, i den gylne sanden på Tsambikastranden – idyllisk beliggende på Rhodos sørøstkyst – er akkurat det ikke så lett for en stiv nordboer uten nevneverdig yoga- eller ballett-erfaring.

Instruktøren er tålmodigheten selv. Innimellom instruksene lukker hun øyner, forsvinner som inn i sin egen verden.

– Slowly, slowly, purrer hun videre og jeg gjør så godt jeg kan. Svetten pipler nedover ryggsøylen, men jeg gir meg ikke. Dette skal jeg klare…

– Fokusér, tenker jeg, og retter blikket forbi stranden, ut over det lett duvende havet, som glitrer så vakkert innbydende at vi etter en time på badehåndkleet i sanden ikke er vanskelig å be når Stavroula spør om vi ikke skal hoppe uti det.

Når det salte, krystallklare vannet omslutter meg har dagen fått nok en ny, berusende start.

Bohemen i oss alle

I ly av de karrige Kolymbia-fjellene ligger Casa Cook som en himling i ørkenlandskapet. Hotellet oppnådde på kort tid en popularitet eieren Thomas Cook (Ving) neppe hadde forutsett.