FERIE PÅ KJØL: M/S Diana beveger seg sakte gjennom det arketypiske svenske kulturlandskapet mellom Göteborg og Stockholm. Det gjør reisen til en stor opplevelse.
The Nordics
På kjøl gjennom Sverige
NO
Tidsreisen på Göta Kanal
SHARE THIS ARTICLE
En saktegående båttur på Göta Kanal er som en dannelsesreise gjennom det indre av Sverige.
Det knirker godmodig i stål og gammelt treverk når Diana starter og hoster opp en sort sky ut over det dovne, eviggrønne svenske bondelandskapet rundt Töreboda.
Soten er som en påminnelse om hvilken industriell bragd som gjør det mulig for oss å foreta en båtreise som denne tvers gjennom Sverige, fra Göteborg i Vesthavet helt til Østersjøen.
– Alt klart? roper kapteinen idet han stikker hodet ut gjennom den trange vindusluka i styrhuset.
På den beskjedne kaia får han tommelen opp av en av skipets unge matroser, som spenstig hopper over rekka med en tykk taukveil i handa, idet Diana legger fra og sakte plasserer seg midt i den smale kanalen.
Gammel tanke
Vi glir som i sakte film forbi kyr, bondegårder, bolighus og brooverganger. Det irrgrønne landskapet på begge sider av kanalen vider seg ut i det uendelige. Noen ganger er det knapt én meter til kanalbredden, og på avstand er det som om Diana ploger seg gjennom landet.
VIKTIG FART: Kanalfarten preger flere av de små lokalsamfunnene langs Göta Kanal.
DETALJER: Lite er overlatt til tilfeldighetene i utformingen av interiøret i M/S Diana eller de to andre veteranbåtene.
TRANGT: Det forhindrer ikke at kokkene tryller frem det ene lekre måltidet etter det andre.
moderne demokrati. For reisen til endepunktet vårt i Söderköping kan vi enkelt gjøre unna på tre-fire timer i bil. På Diana skal vi derimot putre fremover i nærmere tre døgn før vi er fremme.
– Tiden er ikke noe som går, men som kommer, lærte jeg en gang på en sakte reise i et annet klassisk nordeuropeisk landskap, og i mitt noe stressede bysinn tar det noen timer før tanken om å skynde seg langsomt legger seg parallelt til båtens rolige sig gjennom det svenske bondelandet.
* * *
I lang tid lekte man med tanken om å lage en vannvei gjennom Sverige. Det er i grunnen bare å se på kartet, så skjønner man hvor nærliggende det er å knytte de store innsjøene sammen, og således få en snarvei mellom Stockholm og den svenske vestkysten.
I hundrevis av år hadde de store elvene i Europa fungert som transportårer, og etter hvert som ingeniørkunsten utviklet seg, begynte man å grave ut vannkanaler for å nå ut til enda flere mennesker.
Visste du at… …Göta Kanal også ble planlagt for å slippe unna Øresundstollen, innført av Erik av Pommern så tidlig som i 1427?
I de store industrisentraene i Tyskland og England var behovet for transport enormt. Før jernbanen var aktuelt ble kanalsystemene med lektere, knyttet opp mot elvesystemene, en nøkkelfaktor i industriutviklingen.
Trollhättan kanal fra Göteborg til Vänern, som ble åpnet i 1800, viste at det var teknisk mulig å gjennomføre store og kompliserte sluse- og kanalbygg også i Sverige. Allerede i 1526 hadde biskopen i Lindköping, Hans Brask, lansert ideen om å knytte byen Lödöse med Göta älv. Flere av landets største handelsbyer lå i beltet mellom Stockholm og Göteborg, og båtfrakt på Østersjøen kunne være både langdryg og kostbar.
Tanken var med andre ord gammel, men var den gjennomførbar?
Monument over en mann
En lang rekke utredninger beredte grunnen for den endelige beslutningen. Oppgaven var likevel enorm. Sverige var ikke lenger en internasjonal stormakt. Landet hadde mislyktes i sine bestrebelser på å tilegner seg nye landområder på kontinentet, mistet Finland, og var i en vanskelig økonomisk situasjon.
I 1810 ble arbeidet likevel påbegynt. Til sammen 58 000 svenske soldater ble mobilisert for å realisere kanalen, og hele 87 kilometer ble gravd ut med håndkraft. Baltzar von Platen var mannen som fikk det til å skje.Han var i tillegg til en visjonær kanalbygger også statsmann og en av kongens fortrolige, med usedvanlige talegaver som grenset til det koleriske.
Sammen med en håndfull menn deltok han ikke bare i utredningen av kanalsystemet, men var sentral i utviklingen av det nye Sverige og valget av ny tronfølger etter statskuppet i 1809.
Det skulle kanskje en mann med slike forbindelser til for å få gjennomført gigantprosjektet. Forut for oppstarten av kanal-utbyggingen var han også instrumental i etableringen av Motala Verkstad, som mange anser som den svenske industrialismens arnested. Her fikk kanalen sitt hovedkontor. Byen og omlandets vekst som kjerneområde for svensk industriutvikling var et resultat av den enorme ingeniørinnsatsen knyttet opp mot kanalen, slusene og ikke minst fartøyene som skulle ferdes på den.
MANGE STOPP: Det er til sammen 58 sluser langs Göta Kanal.
LANDFAST: Det er gjort kalrt for natten.
KULTURLANDSKAP: Man kommer tett på det karakteristisk flate landskapet i det indre av Sverige.
VIKTIG FART: Kanalfarten preger flere av de små lokalsamfunnene langs Göta Kanal.
MØTEPLASS: Underveis på reisen vår møter vi et annet av Göta Kanals gamle fartøy – Juno.
KRAFTPROSJEKT: Det tok flere tiår å grave ut kanalen.
Previous
Next
GJØR KLART: Alt skjer med stil ombord på de smekre kanalbåtene.
Von Platen trer frem fra historien om Göta Kanal som dens store far, for uten hans utrettelige arbeid ville den etter stor sannsynlighet aldri blitt sluttført. Prosjektet pådro seg store problemer, og arbeidet som opprinnelig skulle ta ti år ble ikke avsluttet før i 1832.
Selv tærte de mange oppgavene på den tidligere sjøoffiseren, som i tillegg var stattholder i Norge, og tre år før kanalen var sluttført døde Von Platen.
Et større og mer imponerende monument over et menneskes levned enn Göta Kanal skal man lete lenge etter.
En reise i tid
Det er som alltid lett å henfalle til grublerier når tiden kommer til deg, og timene sleper seg avgårde på dekk. Kjedelig blir det likevel sjelden. Om det ikke er noe å feste blikket på fra dekk, eller en flaske vin som skal fortæres i hyggelig lag, er det alltid måltidene å se frem til. De serveres av kelnere i stilige uniformer, og det forblir en liten gåte hvordan det er mulig å tilberede de overraskende lekre rettene som lander på tallerkenen både morgen, lunsj og middag, fra en bysse på størrelse med et kott.
Visste du at… …nesten umiddelbart etter åpningen ble Göta Kanal utkonkurrert av jernbanen?
Det stilfulle interiøret og kelnernes uniformer legger opp til de rene gallamiddager, men her er det heldigvis i stor grad opp til den enkelte å følge opp. Skipets usedvanlig trange lugarer tillater ikke de store klesskift, snarere at du reiser så lett som overhode mulig. Da er store amerikakofferter med tunge ulldresser og ditto kjoler noe du legger igjen på land.
– Lugaren er nok mest for å sove i, som en medpassasjer tørt og i lavt toneleie antydet før avgang, og så etter ektemannen.
Han var trolig allerede his kapteinen i styrhuset.
ROMANTIKK: Kanalturen er perfekt for par som vil å feire seg selv.
Det er med andre ord på dekk og i restauranten man oppholder seg mesteparten av tiden. Göta Kanal er en reise på mange nivåer. Inn i nostalgien, inn og ut av fortid, nåtid og fremtid. Båtene er som små museer på kjøl, men med en vesensforskjell fra de tradisjonelle: De tilskynder også en ”følelse” av historien, med smaker, lukter og genuin tilstedeværelse.
I Motala kunne vi hoppet på toget videre til Stockholm, men velger å være med på ferden videre gjennom de femten slusene i Berg, for så å ankre opp allerede ved syvtiden på kvelden for å nyte et lite kveldsbad i innsjøen Roxen (det blir med tanken).
For til slutt, som i livet ellers, handler ikke en kanalferd om å korte inn tiden, snarere å strekke den. Som i et av Einsteins relativitets-eksperimenter. Slik sett kan Göta Kanal også fremstå som en øvelse i en av hans viktigste teorier, om tiden, og omgivelsenes evne til å påvirke den.
Den til sammen 390 km lange vannveien mellom Kattegat og Østersjøen er åpen fra 3. mai til 26. september. Den går fra Østersjøen (vestover) øst for Söderköping til innsjøene Asplången, Roxen og Boren, og videre til Vättern ved byen Motala. Fra Vättern går den ved Karlsborg til Vänern ved Sjötorp.
Høydeforskjellen mellom middelvannstanden i Vänerne (44 m), Viken (kanalens høyeste punkt punkt på 92 m) og Østersjøen utjevnes med til sammen 58 sluser.
Største tillatte mål for fartøyer er lengde 30 meter, bredde syv meter og dybde 2,80 meter.
Fartøyet M/S Diana, som vi reiste med, er det yngste av kanalrederiet Strömmas tre veteranskip på Göta Kanal. Det ble bygget på Finnboda Varv utenfor Stockholm i 1931, og har 25 lugarer fordelt på tre dekk.
De tre andre kanalbåtene er M/S Juno og M/S Wilhelm Tell.
When and how to go
Mange tilbud
På de ulike passasjerbåtene booker du plass enten direkte hos rederiet – Göta Kanal – eller hos ulike operatører og reisebyråer. Det finnes mange ulike pakketilbud, med mange prisvariasjoner.
Du kan også ta flere kortere turer, med andre fartøy tilpasset for eksempel dagsturer. Du finner alt av informasjon på rederiets hjemmesider.
Updated 20/05/2023
Bjørn Moholdt - Writer and photographer. He is restlessly traveling the world in search of inspiring stories that will nudge you as a traveller in the right, sustainable direction.