Oppdal ligger som en sporveksler til noe av det mest storslåtte fjell-Norge har å by på.: Sørøst for Trollheimen, vest for Forollhogna, med Rondane, Snøhetta og Dovrefjell i synsranden mot sør, og de takkete Sunnmørsalpene i vest. Når sola sprer sine glitrende fangarmer over de svulmende fjellene, rundt de staselige gårdsbrukene i Oppdals randsone, blir selv den mest blaserte betatt.

OFFPISTE: Det finnes mange muligheter utenfo de opptråkkede løypene.

Landets største

Stabilt godvær med lite nedbør har en nedside. Denne vakre marsdagen er nemlig Oppdal magert tilgodesett med skikjøringens viktigste ingrediens: Snø. På fjellet og ned bakkene er snøen smurt faretruende tynt utover, akkurat nok til å dekke de viktigste nedfartene.

− Men det er bedre enn i fjor, forsikrer Halvor meg.

Halvor går på skigymnaset Oppdal Alpin, som har fostret flere av våre fremste alpinister.  16 år gammel ankom Aksel Lund Svindal Oppdal som middels lovende skikjører. Tre år senere forlot han bygda som en av verdens beste.

På Oppdal kan de nemlig ski. Skilegenden Erik Håker har bakker og renn oppkalt etter seg, men han, sammen med andre fordums lokale helter som Odd Sørli og Håkon Mjøen, er først og fremst milepæler i det solide grunnfjellet bygget opp rundt bygdas skimiljø. Om Sondre Norheim og Morgedal var den moderne skisportens far og vugge, er Håker og Oppdal de naturlige arvtagerne.

Det var med andre ord passende at Oppdal fikk landets første gymnas med egen linje for alpin skikjøring.