Å dra tilbake i tid må ha vært noe av intensjonen, å trekke parallellen til en periode der svart virkelig var svart, og der dagslyset aldri var helt hvitt, men kun trengte seg frem gjennom industrirøyken i et gyllent skimmer.

  Hotel Gotham i hjertet av Manchesters shopping-distrikt er ikke bare en slags hyllest til fortiden, men også til DC Comics versjon av Manhattan i Batmans dystopiske tegneserieunivers. Til art deco-perioden og neo-klassisismen, til aspirasjonene etter første verdenskrigen. Til  1930-tallets elleville dans på kanten av avgrunnen.

Som mye annet i den gamle industribyen er bygningen som huser Hotel Gotham et avvik fra normalen, en plutselig overraskelse som krever at du hever blikket for å få det med deg.

Eller – som vi gjorde – sjekket inn der, og med ett så Manchester med nye – og langt mer interesserte – øyne.

Motsetningenes by

Byens to fotballag sperrer nemlig litt for utsikten. For Manchester er så mye mer, bare spør Jonathan Schofield, som ikke unndrar seg en øl på puben og ser på fotball, men som oftest er å finne lengre inn i lokalene – der samtalene mer handler om politikk, kunst og kultur – og byens fascinerende fortid.

– I Manchester dreide det meste seg om handel, og mange ble rike her. I dag er imidlertid alle som én i byrådet labour-folk. Det var og er en arbeiderklasseby, sier Jonathan etter et par øl og tar oss videre med til byens mange ikoniske landemerker i Northern Quarter.

Gotham der vi startet byvandringen fremstår som en kapitalistisk art deco-festning i hjertet av Manchester, et luksushotell som du på gateplan faktisk vil slite med å oppdage, om du ikke blir henvist dit. Inngangspartiet står ikke i stil med den monumentale arkitekturen og designen innenfor. Som om meningen er at menneskene som haster forbi ikke skal oppdage rikdommen som en gang holdt hus her, da Midland Bank regjerte i lokalene.

”… lite som minner om det faktum at Manchester en gang var den første og mektigste industribyen i verden.”

Skurker og såvel som hedersmenn hadde sine penger gjemt her, og sågar berømte Manchester-band som Joy Division og senere New Order skal etter sigende ha oppbevart innspillingene sine i oppbevaringsbokser dypt inne i bankens indre så sent som i 2011.

– Dette var stedet for de få, innrømmer da også Jonathan før han tar oss med videre innover i bydelen.

MILITÆRMAKT: Storbritannia var en gang klodens mektigste land. Imperial War Museum gir en spennende innføring i hvorfor.

Ut over en håndfull bygninger er det lite som minner om det faktum at Manchester en gang var den første og mektigste industribyen i verden. Det begynte med tøyproduksjon, som særlig skyldtes import av bomull fra de tidligere koloniene i den nye verden – USA – på 1700-tallet. Spinneriene gikk på høygir, en produksjon som også avlet annen virksomhet.

– Manchester utviklet seg i en forbausende hastighet, nærmest ut av kontroll, forklarer Jonathan.

Industribyen ble et senter for kapitalismen, men også for sterke motkrefter. Ikke uten grunn var det nettopp her at Marx i samarbeid med Friedrich Engels la grunnlaget for sine økonomiske teser, som til slutt endte opp i det svært innflytelsesrike mesterverket Kapitalen.

Den kritiske studien av kapitalismens vesen ble både direkte og indirekte en sentral pilar i marxistisk tenkning – og slik sett ble grunnsteinen i sosialismen.

Inne i varmen

I Manchester kommer du likevel ikke utenom fotballen. To av verdens mest profilerte lag har jo tross alt sine hjemmebaner her. Manchester United er mest kanskje kjent og sagnomsust, men City har de siste årene gjort storebroren rangen stridig om å være best.

Nordmenn i tusentall flokker til Manchester for være med på moroa på tribunen.”

Det skulle vi få et innblikk i da laget møtte Leicester City, fjorårets komet, som til slutt mot alle odds, gikk helt til topps i Premier League.

Nordmenn i tusentall flokker til Manchester for være med på moroa på tribunen. Det kan av og til bli en kald affære. Det finnes imidlertid en mer komfortabel variant, om du – som vi var – er villig til å betale for det.