I Tsjekkias sørvestlige hjørne – med den smellvakre vin- og administrasjonsbyen Znojmo som dørstokk – ligger Podyjí nasjonalpark – et rullende landskap perfekt for den som vil ta tohjulingen fatt.

LANGS GRENSEN: Der den gamle grensen mellom Warszawapakt-landene og Vesten i sin tid gikk er det satt opp et monument over «Jernteppet».

Som vi gjorde noen varme og solrike dager på sensommeren.

Rast i skyggen

I denne sørlige delen av den historiske regionen Moravia bølger blånene avgårde så langt øyet rekker. For den som har vært begge steder minner det ikke så lite om Toscana. 

Vi er med en gruppe på syv syklister – noen ikke fullt så godt trent – som gjør at vi har god tid til å ta det hele inn. Tempoet er med andre ord behagelig. Det er kun noen få motbakker underveis, men ikke mer enn at alle lett forserer dem.

Veien vi følger fortsetter helt til den østerrikske grensen, men vi kommer ikke så langt. Noen kilometer før parkerer vi nemlig syklene våre ved enden av vinmarkene i Šobes – en av de eldste, mest kjente og flotteste vingårdene i Moravia. 

Nettopp her – der stiene krysses et steinkast fra elvebredden – er det satt opp en enkel liten bod bygget i grov plank, som først virker forlatt. Men så dukker plutselig verten frem fra under disken og spør om vi ikke skal ha noe å styrke oss på. 

Vi er ikke vanskelig å be. En liten rast i skyggen av det lett blafrende løvverket på vinrankene er ikke å forakte akkurat nå.

Det aller helligste

For rundt 2000 år siden var den daglige rasjonen for de romerske legionærene som okkuperte denne delen av Europa én liter vin om dagen, noe som må ha blitt utdelt like mye for å drive bort kjedsomheten som for tørsten. 

Eller styrke moralen når de germanske hordene kastet seg over dem.

I kjølvannet av legionens fremmarsj i denne delen av Europa hadde de med seg ikke bare vinen, men også kunnskapen om å dyrke druene som skapte dem. I det rike jordsmonnet i Moravia fant de utmerkede forhold for vindyrking – en av flere etterlatenskaper etter romerne som vi den dag i dag kan glede oss over.