I hjertet av Jylland, en kort kjøretur fra Skanderborg og Billund, ligger Nørre Vissing Kro. Det koboltblå mursteinshuset ved innkjørselen til landsbyen Nørre Vissing er lett å kjøre forbi for den som ikke vet bedre. 

MESTERKOKK: Krovert Morten Mugind ved Nørre Vissing Kro har et solid renomme som kokk og krovert.

For oss andre som har opplevd maten, vinkjelleren–  og ikke minst gjestfriheten til innehaver og superkokk Morten Mugind og personalet hans – er den mer enn et beleilig stopp. Nørre Vissing Kro er ren nytelse.

Drevet av lidenskap

Som mange av de andre vertshusene har Nørre Vissing Kro i flere hundre år hatt en viktig funksjon som praktisk stoppested for farende mellom store og små danske byer. Systemet av veikroer ble opprettet allerede i 1286. Da bestemte kong Erik Klipping at det langs kongeveiene skulle bygges kroer hvor kongen kunne overnatte med sitt følge. Som motytelse fikk kroverten kongelig privilegium til å brygge øl, selge snaps og øl uten å betale skatt.

Hundre år senere utvidet dronning Margrethe 1. disse privilegiene til at det for «hver fjerde mil» (ca. 30 km) langs hovedveiene skulle være slike kroer. Den gang tilsvarte det en dagsreise.

Kroene ble sentrale møtesteder i landsbyene, tilsvarende de engelske pubene. De hadde ikke bare en sosial funksjon, men var også et vindu til resten av verden. Ulike mennesker fra både inn- og utland var innom, og bidro slik til å styrke vertshusenes stilling som et sentralt lim i samfunnslivet. Det ble med andre ord utviklet en tradisjon over flere hundre år på ta imot gjester med komfort og personlig service.