AM MAIN: Frankfurt har et nært forhold til elven som flyter gjennom byen.
City Break
I skyggen av skyskraperne
NO
Bli med til Frankfurt
SHARE THIS ARTICLE
Et steinkast fra skyskraperne ligger et Frankfurt som har mer til felles med Tysklands koselige landsbyer enn det den er mest kjent for – som Europas finanssenter.
Høsten har satt klørne i brisen som følger oss gjennom gaten til en enkel dør i hjertet av bydelen Sachsenhausen. Duften som treffer oss idet en kunde foran i køen haster innenfor er som en het, aromatisk omfavnelse.
Kraftkost
Tyskernes oktoberfest varer i grunnen hele året. Det er bare noe uker på høsten at den tas til de store høyder. På de mange kroene over det ganske land serveres det øl i store seidler og kraftkost hele året.
Som en uendelig øl og pølsefest.
– Nå er det ikke akkurat maten jeg kommer hit for, understreket imidlertid min bordvenn da vi bokstavelig talt benket oss til. For sitteplassene langs veggene i vertshuset vi hadde sett oss ut var enkle som kirkebenker, og nesten like ubehagelige.
– Det må må være «gemütlichkeiten» her som gjør at disse stedene fylles opp da, parerer jeg og vinker servitrisen til bordet.
Vi bestiller weissbier og enkel bordvin. Rundt oss er det et kakofoni av stemmer med ulike talemål. Ingen store og høylytte geberder som i Italia. De fleste har albuene godt plantet i bordplatene.
Nesten som et sinnbilde på byen de fleste av oss haster forbi – på vei langs autobahn til Middelhavet, eller videre ut til andre kontinenter fra Tysklands travleste flyplass. Stemningen er rolig og fattet, og såpass lun at benkene ikke føles fullt så harde.
De var tross alt også utstyrt med puter.
Vi befinner oss sørøst i bydelen Sachsenhausen, på Daheim in der Affentor Schänke. Her serveres det tysk «regional hausmannskost», som i hovedsak betyr det samme på norsk. Kraftkost av det slaget hardtarbeidende bønder en gang inntok for å holde tritt ved kaloritapet.
Det er ikke noe vi trenger å bekymre oss for. Likevel….
Gutenberg la grunnlaget
Historien om Affentor Schänke utgjør en liten brikke i det store puslespillet om Frankfurt. Den starter riktignok lenge før skjenkestedet så dagens lys en gang på 1700-tallet. En sped begynnelse til byen tok form etter at romerne var fordrevet. Da ble denne delen av Europa dominert av frankerne. De la etter hvert under seg det som denne folkegruppen ga navn til – Frankrike, samt Frankfurt og områdene rundt.
«Furt» betyr vadested, og legenden vil ha det til at nettopp her et sted kom frankerne seg en gang i sikkerhet ved å krysse en grunne over elven Main.
Stedet de valgte hadde god karma. Byen som oppsto der ble en av de viktigste handelsstedene i «det hellige tysk-romerske» tusenårsriket – en selvstendig byrepublikk med alle privilegier det innebar.
Allerede fra middelalderen av var den etablert som finanssentrum, en historisk tradisjon med andre ord som er noe av forklaring på hvorfor store finansielle institusjoner som Den europeiske sentralbanken, Deutsche Bundesbank og den viktige Frankfurt-børsen ligger nettopp her.
Et meget forsonende trekk og en kontrast til kald finans i de imponerende skyskraperne i glass og betong er det faktum at Frankfurt også er verdens viktigste bokby. Her arrangeres nemlig klodens største bokmesse. Det kan ha sammenheng med at boktrykkeren Gutenberg – mannen som oppfant boktrykker-kunsten – ble født i nabolaget (Mainz), og således la grunnlaget for det moderne informasjonssamfunnet.
På en varm kro med stive benker som på Affentor Schänke er det lett å henfalle til grublerier over denslags.
Ikke SÅ fjongt
I skyggen av dette levde folk sine liv. Med elven Main som ferdselsåre, forbundet med Rhinen i vest, har Frankfurt utviklet seg til en by det er lett å bli glad i. Men sjelen ligger et sted mellom skyskraperne og koselige heimat-steder som Affentor Schänke. Det var her, ved den sørlige byporten der stedet hentet navnet sitt fra, at reisende som vinbønder og gjetere entret byen for å søke ly. Utenfor bymurene var det rett og slett farlig å ferdes, og trygt innenfor korset de reisende seg med et «ave maria».
«Ave-tor» – «affe-tor» på den lokale dialekten.
* * *
–Jeg tror det holder med salat, sier min bordvenn når menyene deles ut.
Hun har fått med seg at det ved nabobordet serveres digre griseknoker og kjøttgryter.
Servitøren må nesten dobbeltsjekke menyen før hun snur seg mot kjøkkenet med et jovialt og megetsigende smil.
Vin og salat – «hva blir det neste», liksom.
Keine problem
På dagtid har Sachsenhausen mye annet å by på enn klassiske kneiper. Her er kryr det av trivelige kafeer og klubber, små og litt større designer- og vintage-butikker. De brede gatene og de lekre bygningene som følger dem gir bydelen et fjongt preg, men det er litt utenpå. For her reklameres det i stort monn for bærekraft, annenhånds klær og hjemmelagd bakverk. Det er fint – og ikke minst koselig.
Litt som Søder i Stockholm, litt shabby, men ganske så sjikt likevel.
Previous
Next
Det samme kan muligens sies om et annet sted nærmere det historisk sentrum, som Frankfurt stråler ut fra. Kleinmarkthalle er det Mathallen i Oslo muligens aspirerer til. Det er en levende markedshall hele byen valfarter til, særlig på lørdagene.
Det føles i hvert fall slik, for når vi ankommer der dagen etter er det knapt mulig å komme inn.
Interiøret bærer preg av at den en gang ble bygget av rent praktiske grunner, som omsetningsledd for salg av matvarer – og ikke et treffsted for de handlende.
– Trekk inn albuene, sier da også kelneren (litt) på spøk når vi benker oss til i Daheim (in der Kleinmarkthalle) – en av de små skjenkestedene i den utvidete balkongen som går langsetter den ene veggen i markedshallen.
Her syder det av liv, og vi må til slutt bruke de nevnte albuene for å komme oss til seteplassene i vinbaren. Der skjenkes det syrlig eplevin i rause keramikkmugger, og det er merkelig hvordan roen senker seg midt i trengselen.
– Keine problem, svarer den samme kelneren kort når jeg spør om det kan bli i overkant mange mennesker her.
Han er tydeligvis godt trent, for det tar ikke lang tid før både vinen og de små begerne med pølser og pottitstappe er på bordet. Her kunne vi godt ha blitt sittende lenge, om ikke guiden vi har hyrt inn for dagen vinker oss videre til neste stopp.
– Vi må tilbake hit, synes blikket vi gir hverandre å si før vi albuer oss gjennom trengselen igjen.
Dette overbygde markedet er trolig Frankfurts mest populære treffsted. I første etasje finner du hovedsakelig sesongbaserte matvarer. Overetasjen er forbeholdt servering. På lørdageneforvandles Kleinmarkthalle til en gatefest for voksne både inne og ute. Her er det flere «vinboder» å velge mellom, som også serverer fingermat. Et hyggelig liten detalj er at du mot et depositum på tre-fire euro får et ordentlig glass med stett.
Fint kaffehus
Selv om store deler av Frankfurt lå i ruiner etter Andre verdenskrig er det gjort en forbilledlig jobb med å rekonstruere «en tapt fortid». Du finner en rekke bygninger særlig i Altstadt som har gjenoppstått basert på hvordan det var.
Blant de gamle institusjonene er Kaffeehaus Goldene Waag, der personalet går i gammeldagse uniformer med svarte skjørt og hvite forklær. Her er det klassikeren «crown cake» som gjelder. Adresse: Markt 5 (like ved den historiske plassen Römerberg).
Demokratiets vugge
18. mai 1848 møtte den tyske nasjonalforsamlingen for første gang, nettopp i Frankfurt. Her ble landets fremtid som demokratisk nasjon født, og det hele skjedde i Pauluskirken. Grunnen til at det var nettopp her Tyskland som nasjon ble skapt har sammenheng med størrelsen.
Kirken var den største bygningen i mils omkrets som kunne huse de nesten 600 delegatene. Pauluskirken er derfor verdt å besøke på bakgrunn av denne skjellsettende hendelsen i landets historie.
Følg musikken
Om du som meg er interessert i musikk og endatil vinyl finnes det flere gode butikker i Frankfurt. Når det gjelder brukte plater er prisene også som regel betydelig under norske bruktpriser, og utvalget er godt.
Et av stedene er No. 2 Records i Wallstrasse 15. Om du bare ønsker å chille – altså slappe litt av – er Jazz Café Bar i Walter Kolb Strasse en liten oase i hjertet av Sachsenhausen.
Over byen
Frankfurts uteliv har høy puls. Der skyldes like mye byens mange studenter som det store antallet utlendinger som bor og jobber i finansmetropolen. En av de mer spennende attraksjonene er hotellet og takterrassebaren Ruby Louise.
Klientellet er en god miks av mennesker i alle aldre, som gjør den interessant for det store flertall.
Andre fine takterrasse-barer finner du på Lindley Lindenberg og Fleming’s hotel.
Oosten ved elva
Spisestedet ved elven Main befinner seg i et tidligere industri-område, noe arkitektene har brukt aktivt for å forsterke det visuelle inntrykket på. De fleste kommer trolig til Oosten like mye på grunn av de spesielle omgivelsene i glass og betong som maten. Den er for øvrig basert på sesongvariasjonene, med spesiell vekt på fisk.
NB: Husk at her som på en rekke andre steder tar de kun imot kontanter om beløpet ikke er høyere enn 50 euro.
Stor museumsby
Langs elven Main ligger det en rekke museer, 39 i alt. Det er snakk om alt fra fenomenale fotomuseer til et pengemuseum (berør en ekte gullbarre!) og Goethe-huset. Sistnevnte er for øvrig byens store sønn, og trolig landets største litterære skikkelse.
I konseptet Museumsufer samles alle museene i én billett som koster 21 euro (ca. 220 kr).
Ta en vintur
Har du en ekstra dag kan det være verdt å spandere den på Rheingau, et kjent vindistrikt bare halvannen time i tog fra Frankfurt.I tillegg til alle vinmarkene er det en rekke slott og klostre som har dørene åpne for besøkende. Selv om dette enn blant de minste vinområdene i Tyskland holder velrenommerte produsenter som Leitz, Wegeler og Breuer til her.
Få ellers med den den søte landsbyen Rüdesheim.
Alternativt kan du ta Frankfurts eplevin-ekspress, en bytur i en antikk trikk der der serveres eplevin og salte pretzels til passasjerene. Den gjør en rundtur mellom Westend, Gamlebyen (Altstadt), Ostend og Sachsenhausen og tar cirka en time.
Ute i det fri
Skyskraperne sperrer litt for utsikten til det faktum at Frankfurt er en veldig grønn by. Særlig langs elven Main er det hyggelig å spasere, eller jogge for den som vil ta en treningsøkt i det fri.
Det finnes også en rekke sykkelutleiere i byen. Blant utleierne er Call a Bike/Deutsche Bahn, som har dette tilbudet i en rekke av Tysklands større byer. Du registrerer deg enkelt på nettet, og åpner syklene i en app (Call a Bike). Priser fra rundt hundre kroner dagen.
When and how to go
Reisen dit
Det går direktefly til Frankfurt fra fire norske byer (Oslo, Bergen, Stavanger og Tromsø). Om du som mange etter hvert gjør foretrekker toget, kan du ta det fra Oslo S – Hamburg.
Fra Hamburg tar det 3,5 time til Frankfurt.
En tredje mulighet er å kombinere ferge og tog. Da tar du Kiel-fergen (Color Line) fra Oslo. Skipet ankommer Kiel ved ti-tiden om morgenen. Toget fra Kiel går klokken 11.41. Da er du fremme i Frankfurt klokken 16.00.
Frankfurt Card er et ett- eller to-dagers-pass (11,50/17 euro) som gjelder på offentlig transport, inkludert til og fra flyplassen, samt flere av byens museer og severdigheter.
Svært gunstig for den som vil oppleve mange av byens attraksjoner som krever inngangspenger.
Good to know
Sov og spis godt
Sov godt: På Villa Orange sover du med god klimasamvittighet. Ikke akkurat et luksushotell, men en god base om du vil bo bærekraftig.
Scandic Frankfurt Museumsufer ligger sentralt, uten noe særlig fiksfakseri. Et klassisk, gjenkjennelig hotell i kjeden.
Spis godt: Vi spiste godt på Oostensom er et populært sted ved elven Main like utenfor sentrum, samt kraftkost på nevnte i Sachsenhausen.
Updated 10/05/2023
Bjørn Moholdt - Writer and photographer. He is restlessly traveling the world in search of inspiring stories that will nudge you as a traveller in the right, sustainable direction.