Høsten har satt klørne i brisen som følger oss gjennom gaten til en enkel dør i hjertet av bydelen Sachsenhausen. Duften som treffer oss idet en kunde foran i køen haster innenfor er som en het, aromatisk omfavnelse.

Kraftkost

Tyskernes oktoberfest varer i grunnen hele året. Det er bare noe uker på høsten at den tas til de store høyder. På de mange kroene over det ganske land serveres det øl i store seidler og kraftkost hele året.

Som en uendelig øl og pølsefest.

STOR STEMNING: Daheim in der Affentor Schänke i Sachsenhausen er et klassisk tysk spisested der pølser, surkål og ikke minst øl er hovedattraksjonen.

– Nå er det ikke akkurat maten jeg kommer hit for, understreket  imidlertid min bordvenn da vi bokstavelig talt benket oss til. For sitteplassene langs veggene i vertshuset vi hadde sett oss ut var enkle som kirkebenker, og nesten like ubehagelige.

– Det må må være «gemütlichkeiten» her som gjør at disse stedene fylles opp da, parerer jeg og vinker servitrisen til bordet. 

Vi bestiller weissbier og enkel bordvin. Rundt oss er det et kakofoni av stemmer med ulike talemål. Ingen store og høylytte geberder som i Italia. De fleste har albuene godt plantet i bordplatene.

Nesten som et sinnbilde på byen de fleste av oss haster forbi – på vei langs autobahn til Middelhavet, eller videre ut til andre kontinenter fra Tysklands travleste flyplass. Stemningen er rolig og fattet, og såpass lun at benkene ikke føles fullt så harde.

De var tross alt også utstyrt med puter.