Hannover ligger i «skyggen» av mer kjente turistbyer som Berlin, München og Köln. På sosiale medier ligger den heller ikke midt i bildestrømmen.

Det er i grunnen ganske fint. Da blir et besøk der som en liten ekspedisjon inn i det ukjente — bortenfor turiststrømmen.

NYTT OG GAMMELT: Typiske bygninger i bindingsverk i Hannovers gamleby ved Kramerstrasse og Marktkirche. (Foto: lookphotos/Jalag /Gerald Hänel)

Fra fiskelandsby til kongesete 

Historiens ofte uforutsigbare gang plasserte Hannover i delstaten Niedersachsen i hjertet av det gryende britiske imperiet. En arveløs dronning var bakgrunnen for at hennes nærmeste slektning – en tysk prins – på 1700-tallet ble kong Georg 1. av Storbritannia. Han ble også hertug av Hannover, en tildragelse som virkelig satte fart på byens utvikling, og endte med at tyske Hannover regjerte over kongeriket Storbritannia i over 120 år. 

Fra 1714 til 1837 satt med andre ord Hannovers fyrster på den britiske tronen. Da hadde den over tid – helt siden tidlig middelalder – utviklet seg fra en ubetydelig fiskelandsby ved Leine-elven til hovedstad i hertugdømmet Hannover, som en del av Det tysk-romerske riket – og altså sete for det britiske kongehuset.

Personalunionen med et felles kongehus varte frem til dronning Victorias inntreden – Hannovers lover tillot ikke kvinner på tronen.

Dramatisk utvikling

Hannover utviklet seg videre som en viktig by i denne delen av Europa, men som mange andre av tyske industristeder ble den satt kraftig tilbake under Andre verdenskrig.

Siden den gang har den sakte, men sikkert arbeidet seg opp til fordums storhet.

– Mitt varmeste minne om Hannover er alt det grønne, sier Kathrin som bor og jobber i Oslo, men har gode minner om hjembyen. 

– Ikke for stor, ikke for liten, ikke kjedelig, men heller ikke overveldende. Akkurat passe, mener hun.