For rundt 70 år siden satte ordføreren i Benidorm seg i sin lille Fiat 500 og tok landeveien fatt. Målet var finsk Lappland. På begynnelsen av 1950-tallet var Spania et underutviklet land, sterkt preget av diktatoren Francos kvelende enevelde. 

Mye av den grunn var veiene ofte som krøtterstier å regne. 

Denne saken sto første gang på trykk i Kapital Reise!

Formålet med hans noe elleville enmanns-ekspedisjon til Europas ytterkant inngikk i en større plan for den lille fiskelandsbyen han regjerte over – en visjon som skulle får store ringvirkninger – både for Benidorm og våre sommerfavoritter ved Middelhavet.

VAKRE TRENDER: Det er byens strålende strender som er Benidorms største attraksjon. I midten troner Intempo-skyskraperen. Det tildels svært kontroversielle leilighetsbygget er EUs største i sitt slag. (Foto: Bjørn Moholdt)

Forankret i fortiden

Havet har alltid vært den store attraksjonen for innbyggerne og besøkende i Benidorm. Helt frem til 1950-årene var det tunfisk byen i hovedsak levde av, et fiske bygget på tradisjoner og teknikker med aner tilbake til førkristen tid.

I mer enn 2000 år ble de vakre strendene der brukt til landligge for fiskebåtene. De gamle, solbleke fotografiene du finner på mange av dagens fiskerestauranter forteller om en landsby preget av lange, søvndyssende strender – ofte overlesset av små fiskebåter.

Nettopp strendene var midtpunktet i planene til den hyperaktive og fryktløse ordføreren Pedro Zaragoza. Etter Andre verdenskrig fislet fisket etter den store tunfisken, selve ryggraden i Benidorms næringsliv, helt ut. Bare et mirakel kunne hindre byen fra en sakte død.

– I grevens tid kom Zaragoza, som en naturkraft, forklarer Leire Bilbao når vi vandrer langs den lekre gangveien som går parallelt med den strålende Poniente-stranden. 

Som byens turistsjef er hun en slags etterkommer etter den hyper-energiske Zaragoza.

Det er tidlig vår, og været har snudd. Solen skinner fra skyfri himmel, men stranden er bare halvfull. Den lette blandingen av pensjonister og familier sørger for en avslappet stemning. I skyggen inntil gangveien er en trimgruppe i full gang med formiddagsøkten, til tonene av disco-slagere fra 80-tallet.

– Det er litt tidlig på sesongen, forklarer hun når vi passerer den langt mindre Playa del Mal Pas. Der er det knapt en håndfull mennesker.

Vi er på vei til lunsj på en av byens bedre fiskerestauranter. La Señoria i utkanten av gamlebyen rommer en gemyttlig atmosfære. Flere kopier av de nevnte sorthvitt-bildene henger på veggene, som for å minne både innehaverne og besøkende om byens stolte fortid.

– Selv om det er turisme vi lever av er fortiden en sentral del av byens sjel, er Leire påpasselig med å understreke.

Fortiden – og dens betydning – var også noe Zaragoza var seg bevisst.

Ung ordfører

Kanskje var det derfor han reiste helt opp til Nord-Finland. At han nettopp her i Europas ytterste krets ville finne gehør for sitt envise og elleville prosjekt.

Til slutt kom han frem til målet for turen, det lokale urfolket. Samene må ha lurt fælt på hvem denne karen var, men de tok Zaragoza på ordet da han inviterte dem sørover. Kontrasten mellom samene i sine tradisjonelle kofter og Zaragozas oppsyn i sort dress må ha vært på grensen til det komiske. Men som han ofte gjorde sjarmerte han vertene i senk.