Tåken bestemmer. Vinbøndene i Barolo har herredømme over det meste, men blir tåken liggende i dagevis er løpet kjørt. Da vet de at det må mirakler til for å overgå områdets legendariske årganger. Som den det ennå går gjetord om fra 1961.
Hos vinprodusenten Fontanafredda snakker de seg fortsatt varme om den snart 60 år gamle vinen, og lever hvert år i håpet om å overgå den.
– Kanskje i år? undrer Federico Ravioli – ansvarlig for selskapets vineksport til Norge – og klemmer forsiktig en svulmende drue ute på en av Fontanafreddas mange vinmarker.
Det er ikke en tåkedott å se noe sted over de bugnende vinrankene.
Kongens vin
Fontanafredda ligger i hjertet av Piemontes Langhe-region, selve episenteret for alle Barolo- og Barbero-viner. De verdenskjente vinene – blant de beste og mest anerkjente i hele Italia – balanserer på utsøkt vis dype aromaer og konsentrasjon med fruktig eleganse. De er som et destillat ikke bare av hardt arbeide og et ideelt jordsmonn, men av hele dette praktfulle, italienske kulturlandskapet.
– Man kan sammenligne en Napa Valley Cabernet Sauvignon med en lignende vin fra Bordeaux, men en Barolo er sin egen referanse. De er unike, som den meritterte vinkjenneren Tom Hyland uttrykker det.
Det skyldes i stor grad at vinene kun lages på nebbiolo-druen, som knapt trives noen andre steder enn nettopp her. Ikke annerledes i grunnen enn flertallet av innbyggerne i Langhe, som knytter uslitelige bånd til jordsmonnet der de er født.
Vinprodusentens historie har ellers sterke paralleller til det italienske aristokratiet. Den starter i 1858, da Vittorio Emanuele II – Italias første konge – kjøpte gården som landsted for seg og familien. Det tok ham ikke lang tid å dra i gang produksjon av fine viner. Nebbiolo-druen var frem til da brukt i søtvin, men med fransk hjelp ble vinmakerne i stand til å lage tradisjonell rødvin av den finslige frukten. Den moderne barolovinen ble raskt populær blant regionhovedstaden Torinos overklasse, mye takket være kongens smule interesse.
Det var imidlertid sønnen, grev Emanuele Alberto di Mirafiori , som etter farens død så de kommersielle mulighetene i de fenomenale, stedegne druene. Han lanserte sin første Barolo-årgang i 1878, og vingårdens noble eierskap medvirket utvilsomt til utformingen av barolo-vinens tilnavn «Kongenes vin – vinenes konge».
Kvaliteten den gang hadde neppe fått sin kongelige tilslutning i dag.
Ut i verden
For det tok lang tid å dyrke frem baroloens fornemme kvaliteter. Omfattende problemer med vinlus, og druens vanskelige karakter, resulterte i tillegg til små kvanta. Det gikk mer enn hundre år før entreprenøren Oscar Farinetti, i partnerskap med Luca Baffigo Filangieri (grunnleggeren av EATALY-konseptet) fikk dimensjoner over produksjonen. I dag utgjør Fontanafredda den største sammenhengende vingården i hele Langhe, noe som også har gitt støtet til en mer omfattende, internasjonal utbredelse.
– Med foreldre fra dette området vokste jeg opp med følelsen av at det å drive med vin var skjebnebestemt, har Farinetti uttalt om satsingen.