Sebastián Saavedra – eller «Basti» som han gjerne kalles – er født og oppvokst i Hamburg. Anene er fra Sør-Amerika, men det er bydelene der han vokste opp – Barmbek-Uhlenhorst, Winterhude, Eppendorf, Sasel og Eimsbüttel – som preger hans forhold til byen – og verden.

Med en dose sydlandsk lidenskap i miksen. 

– Hamburg er en fenomenal blanding av mennesker og kulturer, som gir den bred appell, mener han.

Her får du puste

Basti foretrekker stedene du ikke alltid finner i turistbrosjyrene. Bakgatene i St. Pauli der han bor, for eksempel.

– Byen blir jo stadig mer moderne og polert, selv her, men St. Pauli har fremdeles en skjev aura som trekker mange ulike mennesker hit, forklarer han når vi – etter en runde i skyggen av det imponerende rådhuset i Altstadt – har funnet oss en benk i «hjemtraktene» hans.

BASTI: Hamburg-guiden med det store smilet.

I St. Pauli finner du den berømte – og beryktede – Reeperbahn, som idag er mest som en turistattraksjon å regne. Det er likevel nok av fordums levnet igjen i gatene til å gi bydelen en interessant historisk patina. Det var her norske sjømenn i sin tid fant adspredelse fra havets luner, og Beatles trådte sine musikalske barnesko.

I tillegg til sitt lokale revir av barer og småbutikker fremhever Sebastian parkene og de mange åpne områdene som Hamburg har så mange av.

– Byen gir deg mange muligheter til å puste. Det er knapt noen byer på denne størrelsen med så mange trær for eksempel, forklarer han.

Mange kanaler

Byens største grønne lunge – i hvert fall den mest iøynefallende – er Alster, innsjøen Hamburg på mange måter dreier rundt. Ute på vannet er det stort sett alltid aktivitet. Seilbåter og roere som utfordrer hverandre, kajakker i alle mulige varianter, padlebrett – ja til og med gondoler.

– Selve sjøen er jo fin, men jeg synes det er enda mer spennende å utforske kanalene som skjærer seg inn i bydelene fra innsjøen, sier Basti.

Når de ordene faller har vi fått i oss en «currywurst», den klassiske tyske gateretten med pølse, pommes frites og karri-saus til. Du finner noe lignende i Norge, men ikke helt som her. For enkelte steder i Tyskland opphøyes den nærmest til gourmetmat.

– Som i haute cuisine ligger hemmelighet i sausen, understreker Basti, som så mange andre – uansett samfunnslag – har sine favorittsteder for det enkle måltidet.