LILLE ITALIA: Særlig på markedsdager er det livlig i den trivelige Genève-forstaden Carouge. (Foto: Bjørn Moholdt)
City Break
Génève under overflaten
NO
Derfor bør du besøke denne byen på grensen
SHARE THIS ARTICLE
Genève er lett å haste forbi, men bi litt. Under det polerte ytre til den minste blant de «store» europeiske hovedstedene bobler det.
Du må ikke tro alt du hører!
Sier Ursula Diem og ler så hele kroppen rister. Hun har guidet oss gjennom noen av Genèves mange og ukjente smug da jeg fortalte historien om nordmannen som arrangerte innflytningsfest i en av Genèves fasjonable bydeler.
– Naboene var selvsagt invitert, men de gikk tidlig, gjenfortalte jeg entusiastisk.
Jeg mente å ha oppdaget en flik av den sveitsiske folkesjelen i den lille uskyldige historien, og Ursula lyttet tålmodig.
– Ved ettiden på natta, da bare de norske vennene var igjen, ringte det på døra. Der sto politiet og ba innflytteren om å dempe seg.
Naboene – de samme som hadde vært på festen – hadde ringt politiet og klagd på alt bråket, avsluttet jeg, og venter spent på Ursulas reaksjon.
Latteren hennes følger oss en god stund videre innover i gamlebyen.
På overflaten virker nemlig Genève noe humørløs. Trolig skyldes inntrykket det formelle vi forbinder med byen. Alle FN- og finans-institusjonene, Røde Kors-hovedkvarteret (organisasjonens eget museum anbefales) og Den europeiske kringkastings-organisasjonen (EBU) – for å nevne noen av de 35 internasjonale og 250 ikke-statlige organisasjonene som er samlet der.
– Byen ligger i et veldig fredelig hjørne av Europa, understreker da også Ursula.
Noen vil si kjedelig.
Tilsynelatende, vil derimot byens innbyggere hevde, for under det polerte ytre bobler det til tider.
Et spennende prosjekt man ikke umiddelbart ville tilskrevet en konservativ by som Genève skjer er lagt til Des Bains-kvartalet – av noen omtalt som byens «Lille SoHo». Dette tidligere halv-industrielle området fikk en ny vår takket være etableringen av Genèves museum for moderne kunst (MAMCO) i Des Bain, i et tidligere fabrikkbygg.
Det er i dag Sveits’ største i sitt slag.
MAMCO ble raskt en magnet for andre kreative virksomheter – gallerier, kunst-institusjoner og publisistiske virksomheter – flere av dem av utenlandsk opprinnelse.
…en feiring av bydelens gjenfødelse.
Des Bains har således også blitt en attraktiv bydel for unge mennesker å bo og arbeide i – ikke ulikt Grünerløkka i Oslo. Tre ganger i året snus bydelen i tillegg på hodet, mye takket være alle de kreative kreftene der.
– «La Nuit des Bains» er en manifestasjon av alt det spennende som skjer i Les Bains – og egentlig i hele Genève, som kunstneren Guillaume Pilet forklarte det da vi dro dit en kveld i mars.
– Alt kommer liksom til overflaten disse kveldene.
Det var organisasjonen Quartier des Bains, etablert av kunsthandlerne Pierre Huber og Marc Blondeau i 2004, som dro det hele i gang – og som stadig holder fanen høyt ved å holde kvartalet kveldsåpent utvalgte dager i mars, mai og september.
– «La Nuit des Bain» blir således en slags feiring av bydelens gjenfødelse, mener Pilet.
Flere tusen kommer hit de kveldsåpne dagene, noen for å oppleve kunst, andre bare for å mingle med likesinnede.
De aller fleste for å være med på den påfølgende festen i gatene og de stadig flere barene der.
Previous
Next
Byens velsignete forbannelse
Byens noe polerte ytre skjuler Genèves brokete historie, som går tilbake til den tiden keltiske stammer regjerte i denne delen av Europa. Før mange av dem vandret videre nordvestover til De britiske øyer.
“Når vi ser den på avstand fra sykkelsetet et par dager senere virker den nesten litt forsagt der den ligger i enden av Genfersjøen.”
Genève var en grenseby da romerne beveget seg denne veien vel 100 år f.Kr. Den ble trolig etablert av allobrogerne – som et brohode mot helvetikerne. Begge var uregjerlige keltiske stammer, som var i løpende konflikt med hverandre.
Innen den romerske keiseren Cæsar kom forbi og ga byen dens nåværende navn* var den fortsatt bare et veikryss i Gallia – det historiske området som i dag omfatter Frankrike, Belgia, den vestlige delen av Sveits, Po-sletten i Italia og deler av Nederland og Tyskland på vestsiden av Rhinen.
Genève ble etter hvert også et brennpunkt mellom de to store retningene innenfor kristendommen – katolikkene og det protestantiske Nord-Europa.
I det hele tatt rommer den lille storbyen mye historie, som Ursula forteller oss i brokker etter hvert som vi stopper opp ved byens kjente landemerker.
– Historisk var Genèves beliggenhet både en velsignelse og en forbannelse, forklarer hun.
– Byen ligger strategisk til, noe som også forklarer hvorfor den oppfattes større enn den rent fysisk er.
Når vi ser den på avstand fra sykkelsetet et par dager senere virker den nesten litt forsagt der den ligger i enden av Genfersjøen.
I likhet med Wien i nabolandet produseres det vin innenfor bygrensene, og du kan for eksempel ved hjelp av tohjuling besøke både vingårder og mindre landsbyer i Genèves umiddelbare nærhet.
– De fleste som kommer hit vet lite om alt som skjer i byens periferi, som sykkelguiden GideonUrbach forklarte mens hans styrte oss mot nærmeste vannhull ved Genfersjøens bredd.
*Byen er omtalt i noen av den romerske keiseren Cæsars tekster. Genava er avledet av ordet for «elvesving», et navn den sveitsiske byen deler med italienske Genova.
Highlights
Ta kvelden i Des Bains
«Nuit des Bains» er nevnt (se over). Sjekk nettsiden www.quartierdesbains.ch for oppdateringer og tidspunkter.
Sjokoladebyen
«Sveitsisk sjokolade» er en slags smaksgaranti, og ingen steder er det flere utsalgssteder for denne søtsaken enn i Genève. Hos flere av disse kan du få smaksprøver, se hvordan de lekre godbitene blir til og til og med lære å lage dem. Ett av disse er Stettler & Castrischer midt i byen.
Vinsmaking i byen
Du visste kanskje ikke at det produseres vin innenfor bygrensen. Vi besøkte Château du Crest, der Anne-Sophie Passaquin ga oss en omfattende innføring både i vingårdens produkter, og områdets spesielle «terroir».
Du kommer deg dit via offentlige transportmidler. En annen mulighet for den vin-interesserte er å hoppe på Geneva Wine Trail. Mer info om det finner du på www.geneva.com
Sykkel med strøm
En fin måte å oppleve Genèves vakre omland på er på sykkel. Vi booket en tur med ebiketour, som har mange flotte, ulike opplegg.
Du kan også leie sykler med 240 kr avslag i prisen om du har med Geneva Card. Mer info om dette får du på www.geneva.com,
Besøk kollektivet
På sykkelturen vår var vi innom meget spesielle bondegården La Tuvière, et interessant, alternativt kollektiv der det satses på bærekraft, og som gjerne viser frem hva de driver med.
Ta båten over sjøen
Balthazar Wizig i Geneva Boats arrangerer båtturer på Genfersjøen, om du bare vil ta inn de mektige omgivelsene eller fiske. Mer informasjon finner du på www.geneva.com
Lille Italia
Et sted du bør få med deg er bydelen Carouge, gjerne når det arrangeres marked der (onsdag og lørdag).
Noen omtaler Carouge som Genèves «Greenwich Village», eller sågar «Lille Italia». Frem til 1816 var dette en egen by, men er nå en veldig hyggelig forstad med bohemske vibber – hyggelige kafeer, jazzbarer og nattklubber.
I høyden
Ønsker du å se Genève ovenfra er en tur med kabelbanen La Salève opp fjellet med samme navn en god idé. På klare dager kan du se 30 kilometer avgårde, mot Jurafjellene og Mont Blanc.
Herfra kan du i tillegg vandre innover på oppmerkede stier, eller bare ta en matbit på en av restaurantene ved enden av kabelbanen.
Fra sentrum av byen tar du buss 8 (Rive) til «Veyrier, Douane». Den bruker 25 minutter på turen.
NB: Husk pass, på veien opp krysser du nemlig grensen til Frankrike.
Klokkelandet
I tillegg til sjokoladen er Sveits og Genève trolig mest kjent for sine mange klokkemakere – og merker. Dette fenomenet kan du bli ytterligere kjent med når Geneva Watch Tour tar deg med til noen av butikkene som fører de mest kjente merkene. Et besøk til Patek Philippe-museet og Cité de Temps hører også med, for å nevne noen av stoppestedene.
When and how to go
Reisen dit
Vi fløy med SAS til Genève. Fra flyplassen er det kun syv minutter med tog inn til sentrum – angivelig den korteste transportetappen fra en flyplass i Europa.
Skal du bruke bruke byen endel anbefales et Geneva Pass (ca. 230 kroner for 24 timer), som inkluderer en rekke museer og severdigheter. Offentlige transportmidler innenfor bygrensen er gratis. Skal du bevege deg noe lengre avsted anbefales Geneva Transport Card.
Good to know
Spis og sov
Sov godt: Rotary Hotel Geneva midt i sentrum holder god standard.
Spis godt: La Cité du Temps – «byen i tiden» som henspeiler på Genèves rolle som verdens klokkemetropol – er et hyggelig spisested. I de tilstøtende lokalene finner du i tillegg et museum for klokkemerket Omega samt Planet Swatch – et slags opplevelsessenter for det kjente klokkemerket.
Den noe rustikke Restaurant de l’Hôtel-De-Ville i Grand-Rue serverer klassisk sveitsisk fondue, noe alle bør ha prøvd.
For den gastronomisk anlagte anbefales herved L’Artisan på Rotary Hotel, som holder et svært høyt kulinarisk nivå i elegante omgivelser.
Updated 24/04/2022
Bjørn Moholdt - Writer and photographer. He is restlessly traveling the world in search of inspiring stories that will nudge you as a traveller in the right, sustainable direction.