Lenge lå Alanya i en tornerosesøvn. Byens fascinerende historie piplet bare tidvis til overflaten, som regel i usammenhengende brokker eller som garnityr i turistbrosjyrene.

MORO PÅ MARKEDET: Det florerer av tilbud på friluftsmarkedene, noe turister som innbyggere benytter seg av.

I det hele tatt ble Alanya oppfattet som en noe søvnig kystby, med en håndfull hoteller og litt fruktdyrking, handel og fiske som inntektskilder.

I nyere tid har byens historiske betydning blitt dekket til av strandsenger, alt inkludert-hoteller og kopivare-utsalg.

Men gradvis har en av Tyrkias største sommerbyer omfavnet sin begivenhetsrike fortid, både til glede for innbyggerne selv og ikke minst alle besøkende som mye av den grunn stadig vender tilbake.

I basaren

– Mange kommer hit år etter år. De må ha oppdaget mange av de andre kvalitetene vi har å by på , mener Sükrü Cimri, som i tillegg til rollen som forretningsmann innen reiselivet også jobber frivillig med å tilrettelegge for turismen i byen.

Det er lunsjtid, og vi sitter i byens kommunale basar – Ucuk Halk Pazari – og  venter på maten. I forkant har vi vært hos en av fiskehandlerne og kjøpt et par havabborer, som han ga videre til kokka Hovva (Eva) Turan på restauranten Mercan like ved.

Hovva lot meg deretter være med inn på kjøkkenet, for å vise meg hvordan hun grillet fisken.

– Det er ikke uvanlig å få restaurantene rundt her til å tilberede råvarene du har kjøpt i basaren. Ikke mange besøkende er klar over det, forklarer Sükrü.

Nettopp å vandre rundt på markedene og basarene er noe av sjarmen med Alanya. I tillegg til sin funksjon som matutsalg er de viktige sosiale knutepunkter, og en nøkkelforbindelse til fortiden.

Handelsmarkedene er alle byers mor, den viktigste årsaken til at folk søkte sammen. Slik oppsto de første samfunn, og slik var det også med Alanya – lenge før Alexander den Store inntok byen.