Du skulle vært her i 82!

Den noe omfangsrike, italiensk-kanadiske kvinnen i irrgrønn bikini går langs Beau Vallon-stranden på Mahé hver eneste dag, drar inn den fuktige, salte luften som om det var hennes siste åndedrag, og snakker så ofte hun kan med fiskerne. De kommer ofte inn her med fangsten sin.

– Den gang var de veldig overtroiske, og la ikke skjul på det.

– Av og til får jeg med meg en fisk eller to, forklarer hun.

I dag er det imidlertid krise for de stakkars karene, som febrilsk prøver å redde så mye som mulig av fangsten. Urolig vær og lumske understrømmer har tvinnet nøtene til en håpløst ugjennomtrengelig vase.

– Regntiden kommer tidlig i år, bemerker Clothilde og drar blikket fra de intenst arbeidende fiskerne mot de truende, stålgrå skyene over Jasminfjellet i sørvest.

Vi rekker en dukkert før regnet kommer, for rett over oss skinner fortsatt solen.

Dramatisk fortid

Clothilde kom hit med mannen sin tidlig på 1980-tallet. Da var Seychellene det nærmeste du kunne komme et ubesudlet øyparadis.

Et par hundre år før den tid var øygruppen under fransk kontroll, men frem til uavhengigheten i 1976 var Seychellene – oppkalt etter finansministeren til Ludvig den 15. Jean Moreau de Séchelles – underlagt Storbritannia.

Under britene ble kronkolonien et yndet feriested for eliten, og på begynnelsen av 1970-tallet lekegrind for filmstjerner og det internasjonale jetsettet.