Tåren i Det indiske hav har alt et eventyrlystent reisehjerte måtte begjære – dampende regnskoger og sletter med ville dyr, gylne strender og fargerike byer.

Et land som fortsatt frir til oppdageren i oss.

Endelig fritt

Løvefjellet reiser seg som et monument på sletten. De glatte bergsidene får det til å virke uinntakelig, som trolig var tanken den gang kong Kasyapa la hovedstaden sin til Sri Lankas indre for mer enn 1500 år siden.

HELLIG: Sigiriya-klippen reiser seg som et monument på sletten i Sri Lankas indre.

Sigiriya-klippen er idag ferieøyas største turistattraksjon, men vi har kommet hit på en tid på året med ikke fullt så mange besøkende. De fleste er singalesere, mange fra hovedstaden Colombo.

– Det er en slags pilegrimsreise, sier tre ungdommer vi møter på vei mot fjellet.

Eller en bekreftelse på at selv om Sri Lanka har store utfordringer har de likevel fenomenale opplevelser de kan smykke seg med – og være stolte av.

Sigiriya er flott, og for noen en fysisk utfordring, selv om de vel 1200 trappetrinnene er barnemat sammenlignet med de nesten 6000 trinnene opp til landets helligste fjell Sri Pada (Adams’s Peak).

Turen oppetter klippeveggen er fin, og premien for å nå toppen er en spektakulær utsikt over et enestående slettelandskap.

– Er det ikke flott? som ungdommene ropte ut over slettene, mest til hverandre, og nesten som en bekreftelse på at uansett hvilke utfordringer landet har i vente er det noe å være stolt av.

Og jobbe for å bevare.

Vennlige og optimistiske

Sri Lanka var britisk kronkoloni i over hundre år. I 1948 fikk landet sammen med naboen India i nord sin uavhengighet. Tiden under britene var det siste i rekken av land som har dominert Sri Lanka – som betyr «den mytiske øya». Her er det lag på lag med historie, ikke minst besørget av alle besøkende som har streifet innom. Thaier, grekere, persere, portugisere og arabere – bare for å nevne noen.