Du merker fort at det ikke er så merkelig at verdens største tv- og filmindustri ligger i den enorme delstaten på vestkysten av USA. Ikke bare har du alt du trenger av menneskelige og tekniske ressurser her. I landets mest sammensatte delstat behøver man knapt å bygge kulisser.

De finnes nemlig over alt rundt deg.

Filmkulisser i Petaluma

Dette ble ikke minst tydelig under vår reise sørover fra den vakre kystbyen Mendocino. Vi hadde tatt oss god tid nedover Highway 1, men dagen var på hell og vi lette etter et sted å stille sulten.

Solen kastet et ravgult lys på 50-tallsbygningene rundt oss der vi vandret nedover gaten i utkanten av småbyen Petaluma. Den ligger like nord for San Francisco og har knapt 50 000 innbyggere. Så – plutselig – var vi som på signal omringet av flere titalls skinnende, fargesprakende og drønnende 50-talls «amerikanere».

En mint-rød Buick dundret sakte nedover forbi den iøynefallende St. Vincent de Paul-kirken. Deretter fulgte en glinsende Mustang 1968-modell – nærmest identisk med den Steve McQueen raste gjennom San Franciscos gater med i filmen Bullitt.

– “De gode gamle dager ruler!”

Jeg følte meg som Marty McFly i Tilbake til fremtiden. På amerikansk filmatisk vis ble han transportert til 1950-tallet – fanget i en annen tid. Kulissene (les bygningene) var nesten identiske med dem fra filmen, det samme var bilene, og flesteparten av menneskene jeg møtte hadde lange skjørt, vintage Levis-bukser, høyt eller glattslikket hår, og hvinte kokett høylytt for hver nye bil som dundret forbi.

 

– Det er American Graffiti-weekend, fikk jeg vite da jeg spurte en kar som kunne vært filmcrew i en av de utallige filmene som har vært innspilt der.

En av disse er nettopp den legendariske George Lucas-filmen, som delvis ble innspilt i Petaluma i 1973, og som fortsetter å inspirere i den grad at det hver vår arrangeres en egen festival for den.

Petaluma hadde lenge en annen viktig grunn til feiring. Byen kom seg nemlig nær uskadet gjennom det voldsomme jordskjelvet som rammet San Francisco i 1906, og ble en viktig base for hjelpearbeidet inne i millionbyen.

 

Det er noe av årsaken til at Petaluma virker som frosset i tiden, med noen av områdets få monumentale, historiske bygninger. Derfor blir er også ofte brukt som kulisse for filmer nettopp fra 1940, -50 og -60-tallet.

American Graffiti er påskuddet de lokale veteranbil-interesserte trenger for å flikke på de dyrebare bilene sine og vise dem frem under den store paraden denne siste dagen av feiringen. Strømmen av biler var endeløs, og fortsatte lenge etter at vi hadde fått stilt både sulten og nysgjerrigheten.

– Det blir bare større for hvert år, forklarte funksjonæren jeg hadde snakket med tidligere.

– De gode, gamle dager ruler!