Allerede som liten jente var Sinem Özler mer opptatt av å henge rundt i morens kjøkken enn å leke med barna i gaten. I tiårs-alderen begynte hun sågar å samle på kokebøker.
Denne artikkelen sto første gang på trykk i Kapital Reise.
– Jeg var alltid interessert i mat, det var noe med stemningen og det magiske rundt det å tilberede det gode måltid, forklarer hun.
Özler er en av flere kvinnelige kjøkkensjefer som nå slår an tonen i tyrkisk cuisine. Normalt er det å tilberede mat på restaurant mennenes domene, mens kvinnene står for matlagingen hjemme.

Det er i ferd med å endre seg, mye på grunn av dyktige kvinnelige kokker som Sinem.
– Kvinner har en annen tilnærming, vi er mer nennsomme og detaljorienterte, undrer hun på spørsmålet om forskjellen mellom kvinnelige og mannlige kokker i det tyrkiske kjøkken.
– Mors plass var i kjøkkenet, men for henne – og senere for meg som eldste datter – var det å lage mat noe mer enn en daglig arbeidsoppgave som krevde god fysikk, sier Sinem.
– Det var et kall.
Inspirasjon fra mange hold
Det tyrkiske kjøkken er verdens mest omfangsrike, som har sammenheng med Istanbul og den makt og innflytelse byen hadde som hovedstad i Det osmanske riket. Frem til midten av 1800-tallet omfattet imperiet Anatolia (Tyrkias Asia-del), Midtøsten, deler av Nord-Afrika, Kaukasus og store områder i Sørøst-Europa.
Fra alle rikets hjørner kom de mest fantastiske råvarer – som plasserte Istanbul i et magisk episenter. En heksegryte for alle typer menneskelig aktivitet, der innbyggernes liv og levnet i stor grad dreide rundt mat – og tilberedningen av den.
På markedene i millionbyen kunne du oppdrive alt mulig, fra skruer og muttere til den vakreste silke – for ikke å snakke om råvarer til kjøkkenet. Slik er det fortsatt, og fremdeles gir Istanbul deg følelsen av at verden ligger for dine føtter, om du vandrer gatelangs i bydelene Galata, Kardaköy – eller i gamlebyen på halvøya der Hagia Sofia, Sultanahmet (Den blå moské) og krydderbasaren ligger.
I et hele tatt har Istanbul til alle tider vært preget av en strøm av mennesker fra alle verdens land, noe som selvsagt også preget osmansk cuisine.
– Inspirasjonen kommer like mye fra Italia, Mexico – og Kina. Prøv våre dumplings, sier Sinem.