Ettervirkningen av Corona-pandemien merkes fortsatt flere steder. Dette gjenspeiler seg i måten flere enn tidligere legger opp arbeidshverdagen sin.
Demme utvikling
I Norge har nå flere hjemmekontor enn før pandemien, og mange har benyttet seg av muligheten for å reise utenlands som digitale nomader, fordi arbeidssituasjonen deres tillater det.
Trenger du kun en bærbar PC og en internettforbindelse kan du i teorien være hvor som helst. Dette har beredt grunnen for at flere land legger til rette for å motta reiselystne som ønsker et miljøskifte, for eksempel varmere vær, en strand i nærheten eller lavere faste utgifter.
Regionen Extremadura vest i Spania er blant dem som ser muligheten i den nye arbeidshverdagen. Extremadura er en såkalt autonom region, som er et geografisk område som er helt eller delvis uavhengig av statlige myndigheter.
Extremadura sliter med avfolking i flere landlige områder – som Ambroz-dalen, og myndighetene ser derfor på digitale nomader – selvstendig næringsdrivende, frilansere og andre interesserte – som en mulighet til å demme opp for og snu den negative utviklingen.
Økonomisk stimulans
Ett av insentivene som er lansert er å gi rundt 200 nye «innbyggere» inntil 15 000 euro – nærmere 180 000 kroner – i støtte for at de skal kunne å bo og jobbe i området i minimum tre år, ifølge det danske nettstedet Arbejd Smartere.
Det opplyses at kvinner, unge under 30 år og de som velger å flytte til byer i Extremadura med mindre enn 5 000 innbyggere kan få rundt 10 000 euro – cirka 120 000 kroner – i stipend, mens andre kandidater får 8 000 euro – rundt 100 000 kroner – for å bo to år i regionen.
Personene som velger å bli et år til etter de to første får også tilbud om et tilleggsbeløp på mellom 4 000 og 5 000 euro – mellom 48 000 og 60 000 kroner. Den nøyaktige størrelsen avhenger av hvilken av de nevnte gruppene de tilhører.
I tillegg til å få inn flere innbyggere, i hvert fall i noen år, håper myndighetene i Extremadura at tilskuddet vil bidra til å stimulere den lokale økonomien og kanskje skape nye arbeidsplasser, da de sliter med at godt 17,6 prosent av arbeidsstyrken mangler en jobb. ©