Rundt 50 tidligere fanger var på plass for å delta under minnemarkeringen i leiren ikke langt fra den Krakow sør i Polen.

MANGE SKJEBNER: Auschwitz var helvete på jord. Den kjente forfatteren og menneskerettighets-forkjemperen Elie Wiesel var fange her, og på spørsmål om det i hele tatt var mulig å dra noe positivt ut av opplevelsen sa han kontant «nei!». (Foto: Bjørn Moholdt)
MYE BESØKT: I flere tiår har tusenvis av mennesker besøkt Auschwitz for å få en slags forståelse av et sted som bidro til så mye død og umenneskelighet. (Foto: Bjørn Mohold

Lavmælt markering

Markeringen startet på morgenen med kransenedlegging av Polens president Andrzej Duda. Senere deltok en rekke internasjonale ledere og kongelige, deriblant britenes kong Charles. Statsminister Jonas Gahr Støre og kronprins Haakon representerte Norge.

Fra Tyskland kom statsminister Olaf Scholz og president Frank-Walter Steinmeier. Dette var første gang begge de to øverste lederne i Tyskland deltok på minneseremonien, ifølge det tyske nyhetsbyrået DPA.

I motsetning til tidligere år ble ingen statsledere bedt om å tale.

Internasjonal dag

– I år er fokuset på overlevende og deres budskap. Vi vet alle at om ti år er det ikke mulig å ha en stor gruppe overlevende her til 90-årsmarkeringen, sa talsperson Pawel Sawicki ved Auschwitz-museet.

Auschwitz var nazistenes største konsentrasjonsleir under andre verdenskrig, spesialbygd for masseutrydding av mennesker. Rundt 1,1 millioner mennesker ble drept. De fleste var jøder, men også rundt 100 000 polakker, romfolk, sovjetiske krigsfanger og homofile ble drept.

Frigjøringen av Auschwitz-Birkenau 27. januar 1945 førte til at FN utpekte denne datoen som en årlig internasjonal minnedag for holocaustofrene .

Les denne interessante kommentaren om markeringen i det amerikanske tidsskriftet TIME. ©